Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Tuzli

U povodu 3. decembra , Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, danas je u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla upriličen tradicionalni prijem za predstavnike institucija vlasti, medija i prijatelja. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, nakon čega je obišao štandove udruženja koja su danas predstavila svoje radove, te neke lokacije u gradu, na kojima će biti izvršeno uklanjanje prepreka u kretanju za osobe sa invaliditetom.

„Za razvoj grada je veoma važna uključenost svih kategorija stanovnika, a posebno se odnosi na kategoriju osoba sa invaliditetom. Pozivam osobe sa invaliditetom da se uključe u edukativne procese BIT centra u Tuzli, najboljeg tehnološkog parka na Balkanu, koji u toku godine izvrši edukaciju oko dvije hiljade osoba, u domeni savremenih informacionih tehnologija. Također pozivam da se sva proizvođačka udruženja osoba sa invaliditetom, jave vezano za otkup ili protokolarni otkup njihovih proizvoda. Predvidjeli smo, u okviru novog kreditnog zaduženja za izgradnju i sanaciju komunalne infrastrukture, oko milion konvertibilnih maraka za sanaciju dotrajalijh površina za pješake,  održavanje javnih površina  i uklanjanje prepreka za osobe sa invaliditetom. Osobe s invaliditetom moraju biti u mogućnosti ispuniti svoju ulogu u društvu i sudjelovati na ravnopravnoj osnovi s drugima. Važno je fokusirati se na postojeće sposobnosti, a ne na invaliditet pojedinca“ – izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je ujedno bio jedini prisutni izabrani zvaničnik.

Današnje obilježavanje Međunarodnog dana iskorišteno je kako bi se naglasile mjere za jačanje nacionalnih kapaciteta za poboljšanje i redovno prikupljanje podataka o invalidnosti, a na temelju postojećih dobrih praksi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*