Vijeće ministara BiH: Nacrt budžeta za narednu godinu 1.720.637.818 KM

Vijeće ministara BiH utvrdio je danas u Sarajevu Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za narednu godinu u iznosu od 1.720.637.818 KM.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je precizirao da je za servisiranje spoljnog duga namijenjeno 770.637.818 KM, a za ukupne rashode institucija BiH 950 miliona KM, što je gornja granica koju je koju je utvrdilo Fiskalno vijeće.

On je naveo da je usaglašavanju budžeta prethodio mukotrpan posao uvažavanja svih budžetskih korisnika.

“Sama činjenica da smo to donijeli jednoglasno govori da su svi shvatili ozbiljnost situacije, određena ograničenja i da smo se držali realnih zahtjeva”, rekao je Bevanda.

On je istakao da je osnovni prioritet bio da se ne ugrozi nijedna institucija BiH na evropskom putu zemlje, tako da su dodatna sredstva odobravana u tom suženom kapacitetu svim institucijama koje rade na tim aktivnostima – Direkciji za evropske integracije, tijelima za akreditaciju i ostalima.

Ministar finansija BiH istakao je da ne treba da zbunjuje podatak o broju zaposlenih u institucijama BiH jer se on odnosi na zapošljavanje kadeta koji su prošli obuke u Graničnoj policiji, Agenciji za istrage i zaštitu i drugim agencijama, za šta su obezbijeđena sredstva u budžetu.

Prema njegovim riječima, ostavljena je vrlo mala tekuća rezerva da bi se obezbijedila sredstva za neke neophodne aktivnosti, pri čemu je vođeno računa o ozbiljnosti kandidovanja zahtjeva.

“Ostaje problem tehničke prirode s obzirom na to da Upravni odbor nije usvojio budžet Uprave za indirektno oporezivanje  UO (UIO) BiH jer nije bilo saglasnosti”, dodao je Bevanda.

Navodeći da je zakazao hitnu sjednicu UO UIO, Bevanda je rekao da je Vijeće ministara u nacrt budžeta inkorporirao cifru koja je dostavljena Upravnom odboru.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*