Erdogan: Dokazi o ruskoj trgovini s ISIL-om

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, izjavio je u četvrtak da ima dokaze o umiješanosti Rusije u trgovinu naftom sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

“Imamo dokaze. Počet ćemo ih otkrivati svijetu”, rekao je on u govoru pred sindikalistima u Ankari, navodeći ime sirijskog poslovnog čovjeka Georgea Hasvanija, “koji posjeduje rusku putovnicu”.

Također je osudio “nemoralne” optužbe na račun svoje obitelji koje je u srijedu uputila Rusija koja je kazala da su “turska politička klasa, među kojima i predsjednik Erdogan i njegova obitelj” umiješani u ilegalnu trgovinu naftom.

Ruske optužbe ‘nemoralne’

“Rusija mora pružiti dokaze za takve optužbe.. one koje uključuju moju obitelj su nemoralne”, rekao je Erdogan.

Ranije, u godišnjem obraćanju naciji, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da ne može ignorirati tursko pomaganje terorista.

Ponovio je optužbe na račun turskog rukovodstva koje, prema tvrdnjama Rusije, zarađuje od krijumčarenja nafte s ISIL-om.

“Znamo da Turska puni džepove i omogućava teroristima da zarade prodajom nafte ukradene u Siriji. Od tih novaca banditi regrutiraju plaćenike, kupuju oružje i izvode okrutne terorističke napade usmjerene protiv naših, kao i građana Francuske, Libanona, Malija i drugih”, naglasio je Putin, kako prenosi AP.

Ruski predsjednik je, međutim, kazao da smatra turski narod prijateljskim.

“Turci su dobri, vrijedni i nadareni. U Turskoj imamo mnogo starih i pouzdanih prijatelja”, dodao je on, prenosi agencija Tass.

Putin je naveo da je ruska operacija u Siriji usmjerena prije svega na sprječavanje boraca, koji su iz Rusije i susjednih zemalja otišli na Bliski Istok, da se vrate kući i prenesu prijetnju od terorističkih napada na ruski teritorij”.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*