Vučić i Kurtz: Stabilnost regiona od presudnog značaja

Nakon sastanka sa Ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastianom Kurtzom, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su odnosi dvije zemlje kroz istoriju nekada bili i loši, ali da sada Srbija želi najbolje moguće odnose sa Austrijom i pozvao je austrijske investitore da ulažu u srbijansku privredu.

”Mi smo razgovarali o nekim daljim investicijama i nadam se da ćemo u tome da uspijemo i posebno smo zahvalni zbog zainteresovanosti Austrije da se sačuva regionalna stabilnost”, rekao je Vučić i dodao da je to suština i najvažniji uslov da Srbija u narednom periodu uspije.

Obrazlažući svoju zabrinutost za stabilnost u regionu, Vučić je naveo da je dovoljno da se pogledaju zemlje u regionu, pa da se shvate njegovi razlozi za zabrinutost.

”Kada tome dodate i sukob između Rusije i Turske, koji će dodatno da produbi emocije između pravoslavnih i muslimana u cijelom regionu, kada pogledate migratornu krizu, kada pogledate sve druge probleme, situaciju u Prištini, u drugim zemljama na Balkanu i nedovoljno čvrst i jasan stav velikih zemalja, onda vam je jasno zašto tu vrstu straha i povećane odgovornosti imam”, naveo je premijer Srbije.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastian Kurtz čestitao je dobro vođenje OEBS-a, u veoma izazovnom trenutku i zahvalio na snazi pri vođstvu, kako Srbije, tako i premijera Vučića.

”U ovako teškom trenutku, sa napetošću zbog izbjegličke krize, između Turske i Rusije, zbog konflikta u Siriji, utoliko je važnije da imamo stabilnost i stoga želim da se zahvalim na tome što Srbija igra suštinsku ulogu u regionu”, rekao je Kurtz i dodao da je to od presudnog značaja stabilnost regiona.

On je rekao da mu je lično drago što će u procesu evrointegracija Srbija otvoriti za desetak dana dva pregovaračka poglavlja i dodao, da bi se ubrzala integracija, potrebno je da se nastavi politika koju vodi Vlada premijera Vučića.

Komentarišući odluku da projekat Turski tok bude zaustavljen, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je to bilo očigledno poslije obaranja ruskog aviona.

”Ovo je očekivano nakon obaranja ruskog aviona, ali naravno da to nije srećna vest za nas. Mi se nadamo da ćemo i sa evropskim i ruskim partnerima uspjeti da pronađemo rešenje. Ono što mi možemo da uradimo, to je da napravimo što više interkonekcija”, rekao je Vučić.

Navodeći da je i za interkonektore potrebno da gas potekne negdje, Vučić je rekao da ovo nije laka situacija, da građani ne treba da imaju nikakav strah, ali da kada se govori strateški i o budućnosti, očigledno je da će morati da se pronađe novo rješenje.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*