Kod Libije spašeno 1.500 izbjeglica

Više od 1500 izbjeglica spašeno je u četvrtak ujutro na moru kod libijske obale nakon što je posljednjih sedmica zabilježen manji broj pokušaja prelaska Sredozemnog mora, objavili su na Twitteru italijanska mornarica i obalska straža.

Izbjeglicama, naguranim u sedam čamaca, pritekli su u pomoć brodovi italijanske mornarice i obalske straže, ali i brodovi iz sastava evropske pomorske operacije za suzbijanje krijumčarenja ljudi Sofija te brod Ljekara bez granica (MSF).

Koordinator operacije

U četvrtak blizu podneva trajale su i druge spasilačke operacije, dodao je za AFP glasnogovornik operativnog centra obalske straže u Rimu koji koordinira te akcije.

Između juna i augusta u Italiju je u prosjeku stizalo 760 izbjeglica, a u novembru je taj broj pao na 190.

Samo u oktobru je Sredozemno more prešlo 218.000 izbjeglica, što je gotovo jednako broju dolazaka izbjeglica u cijeloj prošloj godini, kada je taj broj iznosio 219.000.

Od januara je više od 430.000 izbjeglica preplovilo Sredozemno more, a gotovo 2.750 osoba tamo je ostavilo život ili se vodi kao nestalo, saopćila je nedavno Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Stotine hiljada ljudi krenule su na kratko, ali opasno putovanje iz Turske prema grčkim otocima u ovoj godini.

Sve veći broj evropskih država ponovo uvodi provjere na granicama, dok za to vrijeme izbjeglice nastavljaju pristizati na grčke otoke.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*