Njemačka: Odobrena vojna misija u Siriji

Njemački parlament danas je odobrio odluku vlade da Berlin pruži vojnu potporu borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

I ranije se očekivalo da će zastupnici podržati taj plan.

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel odobrila je prije nekoliko dana pridruživanje vojske te zemlje borbi protiv ISIL-a u Siriji.

Planiraju poslati 1.200 njemačkih vojnika u okviru misije u koju će biti uključeni borbeni zrakoplovi tipa Tornado, ratni brod te zrakoplov za punjenje borbenih letjelica gorivom i satelitsko izviđanje.

Očekuje se da će fregata pružati potporu francuskom nosaču zrakoplova Charles de Gaulle, koji je već poslan u istočno Sredozemlje u okviru međunarodne koalicije protiv ISIL-a.

Najveća vojna operacija Njemačke

Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier je na OSCE-ovoj konferenciji u Beogradu rekao kako se “borba protiv terorizma i rješavanje stanja u Siriji ne mogu postići samo vojnim sredstvima nego je potrebno i političko rješenje”.

“Njemačka je odlučila sudjelovati u sukobu protiv ISIL-a u Siriji, ali znamo da rješenje za tu zemlju na kraju ne može biti postignuto vojnim sredstvima već političkim dogovorom”, smatra.

Svjestan je opasnosti uključivanja njemačkih snaga u vojnu intervenciju protiv ISIL-a, ali je napomenuo kako će sudjelovati u izviđačkim i operacijama potpore.

“Nikome nije u interesu, a tako ni Amerikancima, Rusima i nama, da to bude višegodišnja intervencija. Danas usvajamo mandat od godinu dana”, napomenuo je.

Odluka Berlina da se pridruži koaliciji došla je nakon terorističkih napada u Parizu 13. studenog, za koje je odgovornost preuzela skupina ISIL, a u kojima je ubijeno 130 ljudi.

To će biti najveća vojna operacija koju Njemačka trenutačno provodi u inozemstvu.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*