U bombardovanju sirijske vojske poginulo najmanje 56 civila

Najmanje 56 civila, do kojih 16 djece, poginulo je u petak u zračnim napadima i bombardovanju režima na istoku Damaska, kao i središnjem i južnom dijelu Sirije, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

“Vojni avioni su bombardovali mjesta Jisrine i Kafar u istočnoj Huti, kada je poginulo najmanje 35 osoba, od kojih šestero djece, a povrijeđeni su deseci ljudi”, navodi se.

Osim toga, u istoj regiji, u Dumi, šest osoba, od kojih dvoje djece, poginulo je u eksploziji rakete.

Istočna Huta, najveće uporište pobunjenika u pokrajini Damask, režim redovno bombarduje. Koalicija sirijske opozicije smatra Ruse odgovorne za napad na Jisrine.

On navode da je ruska avijacija u napadu na pijacu u Jisrinu, ubila 11 i ranila 50 osoba.

Osim toga, u središnjem dijelu zemlje, 11 civila je poginulo, od kojih je četvero djece, u bombardovanju sirijske avijacije na Talbisse u pokrajini Homs, dodao je OSDH, prenosi agencija AFP.

Od 2012. godine, pobunjeničke frakcije kontroliraju Talbisse, koji se nalazi na putu između Homsa i Hama.

Asadove snage, podržane ruskom avijacijom, su 15. oktobra započele kopnenu operaciju u pokrajini Homs, kako bi presijekle snabdijevanje između dva velika grada u središnjem dijelu zemlje.

Na drugom frontu, četvero djece je poginulo u bombardovanju sirijske vojske na grad Hara u pokrajini Deraa na jugu zemlje.

Četiri druga civila su poginula u gradu Sanamaj, 30 kilomatara istočno od Hara.

Direktor OSDH Rami Abdel Rahmane nije bio u poziciji da precizira da li su ovaj posljednji napad izvele Asadove ili pobunjeničke snage.

Više od 250.000 osoba poginulo je u Siriji od početka sukoba u martu 2011. godine.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*