Samoubilački napad tokom racije u Libanu

Tri osobe su ubijene, a sedmero ranjeno kada se osumnjičeni za veze sa Islamskom državom Irak i Levant (ISIL) raznio tokom policijske racije na sjeveru Libana.

Vojna jedinica upala je u dom osumnjičenog u gradu Dar Amar, kada je muškarac bacio dvije ručne granate, a zatim detonirao eksplozivni pojas, ubivši sebe, majku i nećakinju, dok je sedam vojnika ranjeno, objavila je vojska.

“Osumnjičeni se traži od 2014. godine zbog pucanja na vojsku tokom sukoba u Tripoliju i zbog toga što je dio terorističke grupe koja je učestvovala u borbama protiv vojske. Vojska će nastaviti racije širom Libana”, dodaje se.

U Tripoliju, gradu na sjeveru Libana, godinama se dešava nasilje između većinskih sunita i alavita.

Borbe na granici sa Sirijom

Borbe koje već gotovo pet godina traju u susjednoj Siriji prelile su se na libansku granicu sa oružanim grupama kao što je al-Nusra Front i drugim organizacijama koje se bore protiv libanskih snaga sigurnosti i Hezbollaha.

U dogovoru u kojem je posredovao Katar, al-Nusra Front oslobodila je šesnaest libanskih vojnika i policajaca za trinaest svojih zatvorenika, uključujući pet žena, koje je držala libanska Vlada.

Prošli mjesec izvedena su dva samoubilačka napada na trgovački i rezidencijalni dio Bejruta, u kojima je ubijeno 44 ljudi, a odgovornost je preuzeo ISIL.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*