Rivalske vlade u Libiji pristale na izbore

Dvije rivalske vlade u Libiji postigle su dogovor kako bi riješile političku krizu u toj zemlji – pristale su na izbore koji će se održati u roku dvije godine.

Libijska inicijativa – prvi put od kada je nastupila politička kriza u zemlji, dogovor koji podrazumijeva zajedničku saradnju.

Dogovor obavezuje strane na formiranje desetočlanog komiteta koji će pomoći u formiranju vlade nacionalnog pomirenja.

Takav prijedlog pozdravljaju Ujedinjeni narodi.

Kažu da je ISIL iskoristio situaciju u Libiji, te smatraju kako se zemlja mora što prije ujediniti prije nego što se njihova ideologija raširi.

“Postoji prijetnja ISIL-a, terorizam se širi svaki dan. Borci se premještaju iz Sirije u Libiju i sada je riječ o danima, ne sedmicama, kada treba potpisati ovaj sporazum”, kaže Martin Kobler, UN-ov specijalni predstavnik u Libiji.

Pozitivan korak

Nasilje i rivalstvo podijelili su Libiju.

Država je u haosu od ustanka 2011. kada su se suprotstavili lideru Muammaru Gaddafiju. Jedna od dvije rivalske administracije je Opći nacionalni kongres – smješten u Tripoliju. Sjedište vlade koju priznaje UN, nalazi se u Tobruku na istoku zemlje. I jednu i drugu stranu podržavaju oružane grupe, koje se svakodnevno sukobljavaju.

Bivši libijski general Khalifa Haftar preuzeo je kontrolu nad vojskom koja se udružila sa vladom u Tobruku.

Situacija se dodatno pogoršala zbog militanata koji nisu podržavali nijednu od vodećih političkih grupa. Neki su se zakleli na vjernost ISIL-u, zakoračivši u već prenatrpano bojno polje.

Analitičari su mišljenja da ovaj dogovor neće odmah promijeniti sigurnosnu situaciju, no kažu da je to pozitivan korak ka naprijed u mirovnom procesu.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*