Pravni stručnjaci lošim ocjenjuju preskakanje nivoa u imenovanjima

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH na sjednici ovog ponedjeljka odlučuje o još jednoj seriji imenovanja nositelja pravosudnih funkcija. Među njima i o novim tužiteljima i sucima u Tužiteljstvu i Sudu BiH. Imenovanja koje provodi Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće već dugo su predmet osporavanja. Poseban problem počinje predstavljati napredovanje, jer je sucima i tužiteljima sa nižih nivoa potrebno sve manje vremena, iskustva i referenci da dobiju mjesto u najvišim pravosudnim institucijama.

Praksa Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH da, naprimjer, za suce Suda BiH imenuje suce općinskih sudova, i to nerijetko one koji su se godinama bavili isključivo parnicom, a u krivičnim odjeljenjima imaju tek nekoliko mjeseci iskustva, izaziva posebnu zabrinutost u pravosudnoj zajednici. Zbog jedne slične situacije, nedavno su sjednicu podvijeća, koje je trebalo napraviti prijedlog kandidata za imenovanje VSTV-u, napustili predsjednik Goran Radević i članica Ružica Jukić.

“Kolege su predlagale jednu tužiteljicu sa kantonalnog nivoa, koja je imenovana 2010. godine, samo zato što je srpske nacionalnosti da ide u Tužiteljstvo BiH – ja na to ne pristajem”, kaže Jukić.

O imenima kandidata zbog kojih je došlo do raskola u podvijeću niko ne želi govoriti. Ipak, saznajemo da je drugi sporan prijedlog za imenovanje sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Sanele Rondić, koja pretendira na mjesto sutkinje Suda BIH. Iako se njeno iskustvo suca od 2008. godine uglavnom svodi na parnične postupke, u posljednjih godinu vodila je postupke u javnosti eksponiranim krivičnim predmetima, kao što su oni Živka Budimira i Mirze Hatića.

Poznati sarajevski advokat i bivši član VSTV-a, Asim Crnalić smatra je jednim od boljih sudaca u Općinskom sudu, ali princip je princip. Dok je bio u VSTV-u, zalagao se da se u Sud i Tužiteljstvo BiH imenuju oni koji su već ostvarili značajne karijere i stekli ugled u profesiji.

“I suci općinskog suda imaju karijerne rezultate. Mnogi od njih imaju i vrlo visok profesionalni ugled, ali je red da se za suce Suda BiH i za tužitelje Tužiteljstva BIH izabiru kandidati prvenstveno iz reda sudaca okružnih i kantonalnih sudova. To je jedan normalan razvoj u karijeri suca, odnosno tužitelja”, ističe Crnalić.

To tzv. preskakanje nivoa u napredovanju negativnim ocjenjuje i profesor Nurko Pobrić, pravni stručnjak i višegodišnji sudac.

“Mi smo naučili u pravosuđu da idemo od početka. Općinski, pa u našem slučaju kantonalni sud, pa tek nakon nekoliko godina Sud BiH. Bilo je tog preskakanja i čini mi se da to nije dobro”, kaže on.

Pri imenovanju sudaca i tužitelja značajnu ulogu ima diskreciono pravo svakog člana VSTV-a da kandidata ocijeni na način na koji želi. Kriteriji su toliko rastegljivi da više bodova može sakupiti neko sa 5-6 godina iskustva, nego neko sa 20 godina rada u pravosuđu. Dodajmo tome i činjenicu da se protiv odluke VSTV-a o imenovanju sudaca i tužitelja ne može izjaviti žalba, već odluku može poništiti samo Vijeće ukoliko prije nego što kandidat stupi na dužnost dođe do podataka koji mu nisu bili dostupni u vrijeme imenovanja, a rezultirali bi različitom odlukom.

 

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*