Mektić: BiH će biti lider u borbi protiv šverca oružja

Bosna i Hercegovina vrlo brzo bi mogla postati lider i centar iz kojeg bi se koordinirale zajedničke aktivnosti u regionu kada je u pitanju borba protiv krijumčarenja oružja, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, uoči Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova “EU – zapadni Balkan“, koji će biti održan danas i sutra u sarajevskom hotelu “Radon Plaza”.

Eksplozivne naprave

Na ovom forumu, na kojem će učestvovati 14 ministara iz regiona i Evropske unije te komesara iz Evropske komisije, razgovarat će se o zajedničkoj borbi protiv terorizma, problema migranata i nelegalne trgovine oružjem. Ministar Mektić kaže da je problem krijumčarenja oružja iz balkanskih zemalja bio tema njegovih nedavnih brojnih sastanaka s francuskim zvaničnicima u Parizu.

Ističe da je i u Parizu konstatirano da je u zemljama zapadnog Balkana, među kojima je i BiH, još dosta oružja zaostalog iz rata, koje je predmet krijumčarenja.

– Ne radi se samo o klasičnom oružju. Ima tu i eksplozivnih naprava, eksploziva i drugog oružja dvojne namjene. Mi smo do sada s policijama evropskih zemalja imali više zajedničkih operativnih aktivnosti kada je u pitanju presijecanje tih kanala, a bilo je u vezi s tim hapšenja i u BiH i u Francuskoj. Sada se nametnula potreba za formiranjem regionalne mreže eksperata, gdje bi se zajednički radilo. Čak su Francuzi bili razmišljanja da BiH bude lider u tom regionalnom smislu – kaže Mektić.

Ministar Mektić potvrdio je i saznanja „Avaza“ o krijumčarenju oružja iz BiH u Austriju te o slučaju kada je iz Sarajeva jedan krijumčar uredno kupio autobusku kartu kod jednog  prijevoznika za Njemačku, predao torbu kao svoj prtljag, ali uopće nije ušao u autobus. Kasnije je taj autobus zaustavila policija u Austriji te kontrolom otkrila puške u toj torbi čiji vlasnik nije nađen među putnicima.

Puške u torbi

– Poznata su nam takva saznanja i to nije nepoznata metoda krijumčarenja oružja, imamo još raznih informacija o nelegalnoj trgovini oružjem – naglašava Mektić.

Ministar sigurnosti BiH kaže da je o ovom, ali i problemu radikalnih grupa iz Beča koje se, kako kaže, nameću kao autoritet radikalnim grupama u BiH, u više navrata razgovarao s austrijskom ministricom unutrašnjih poslova Johanom Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner), s kojom će u narednom periodu aktuelizirati ove teme.

– Radikalne grupe prvenstveno u Beču, koje su se nametnule kao autoritet radikalnim grupama u BiH i između kojih postoji komunikacija, za nas predstavljaju problem – kaže Mektić.

Napredak u istrazi o terorističkom napadu u Rajlovcu

Ministar Mektić potvrdio je da, i nakon što je utvrđeno da tragovi u istrazi o terorističkom napadu u Rajlovcu, kada su nedavno ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH, vode van granica naše zemlje, ima novih pomaka, ali da o njima ne može govoriti.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*