Talačka kriza na aerodromu u Kandaharu, brojne žrtve

Najmanje 14 osoba i devet talibanskih boraca poginulo je u napadu na jako utvrđeni aerodromski kompleks u Kandaharu, na jugu Afganistana, navode zvaničnici.

Talibanske snage su u utorak navečer napale zgrade gdje borave uposlenici vlade i vojske na aerodromu koji koriste afganistanske, američke i vojne snage NATO-a.

Napadači su se zabarikadirali u jednoj zgradi, uzevši članove porodice jednog oficira kao taoce.

Vojni zvaničnici naveli su kako su afganistanske specijalne jedinice na terenu i polako napreduju ka napadačima, jer bi bilo kakvo ishitreno djelovanje moglo imati civilne žrtve iz talačke krize za posljedicu.

Napad se desio u vrijeme sastanka regionalnih lidera u susjednom Pakistanu, gdje se govori o ratu u Afganistanu.

‘Kalašnjikovi’ i uniforme

Zvaničnici su za Al Jazeeru kazali kako su talibanski borci koristili puške AK-47 “Kalašnjikov” i nosili vojne uniforme tokom napada koji je trajao satima.

Dodali su kako su napadnuti domovi afganistanskih vojnih zvaničnika, dok su obližnji poslovni prostori zapaljeni.

Čovjek koji se nalazi u zgradi nedaleko od aerodroma kazao je Al Jazeeri kako je stanovnicima rečeno da ostanu unutra i pronađu zaklon kako ih afganistanske ili međunarodne snage ne bi zamijenile s talibanskim snagama.

Taj incident drugi je veći talibanski napad u Kandaharu u posljednja 24 sata.

Al Jazeerin novinar Qais Azimy iz Kabula javlja kako će se pokrenuti pitanje kako su talibanski borci dobili pristup jednom od najbolje čuvanih vojnih kompleksa u državi.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*