Korupcija sveprisutna u BiH: Prijaviteljima pohvale izostaju

Iako su u posljednjih deset godina kreirana posebna tijela posvećena borbi protiv korupcije i usvojene dvije antikoruptivne strategije, BiH još uvijek ima nedovoljnu političku volju i malo dokaza o kažnjavanju korupcionih djela.

Zahvaljujući iskazu Danka Bogdanovića desilo se hapšenje 50-ak zaposlenika UIO odgovornih za primanje mita te zloupotrebu položaja. Umjesto pohvale, Bogdanović do tada šef carinske ispostave u Brčkom, dobio je suspenziju koja je potrajala skoro dvije godine i prijavu za klevetu. Vraćen je na posao nakon pritiska međunarodnih organizacija

“Oni koji su uhapšeni, vraćeni su na rukovodeće pozicije a meni i dalje rukovode, a ja sam jedva vraćen na posao i to na mjesto početnika. Ja sam izopšten iz društva. Supruga je doživjela moždani udar. Ne mogu sada da pričam, teško mi je“, komentarisao je Bogdanović.

U BiH Bogadanović se ipak može smatrati sretnim jer je jedan od ukupno dva prijavitelja korupcije koji je vraćen na posao. Ostali zahtjevi su odbijeni.

“Zakon o prijaviteljima korupcije odnosi se na državne službenike i zaposlenike u institucijama BiH. Imamo jedan problem – da je državni nivo pokriven ovom problematikom, dok ostali nivoi nisu”, rekao je Sead Lisak.

Pa ipak o kakvoj zaštiti je riječ možda najbolje svjedoči krivična prijava upravo protiv Seada Liska od prvog zaštićenog prijavitelja korupcije u BiH Irine lovrić, kojoj nije pružena zaštita ni nakon fizičkog napada na radnom mjestu kada je pokušala prijaviti još jedan slučaj. Ročište je održano jučer, dan uoči Konferencije o prevenciji korupcije nadležne agencije.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*