BiH u januaru 2016. predaje zahtjev za članstvo u EU

Bosna i Hercegovina će u januaru sljedeće godine podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u Briselu.

Vjeruje da će sve obaveze završiti do kraja ovog mjeseca kako bi početkom sljedeće godine predala zahtjev. Čović tvrdi kako je Brisel iznenađen napretkom Bosne i Hercegovine u proteklih osam mjeseci, ali tu zemlju tek čekaju ozbiljni izazovi.

Čović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovali su na konferenciji u Briselu „Evropska budućnost BiH – 20 godina nakon Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma“.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na poziv hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu, učestvovali su na konferenciji posvećenoj 20. godišnjici Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima se obratio Čović, a govorili su i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Brian Yee.

Moderatori tokom uvodnih izlaganja bili su Andrej Plenković i Tonino Picula, zastupnici Evropskog parlamenta.

Drugi paneli

Na drugom panelu „Dayton i 20 godina izgradnje države“ govorio je Izetbegović, kao i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, bivša izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu Doris Pack, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić i bivši ambasador Bosne i Hercegovine pri EU i NATO-u Vitomir Miles Raguž. Panel su moderirali Dubravka Šuica i Jozo Radoš, zastupnici Evropskog parlamenta.

Na trećem panelu se razgovaralo o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Između ostalih, osvrt su dali zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i šef delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, potpredsjednik S&D grupe u Evropskom parlamentu Victor Bostinaru, predsjedavajući radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za vanjske poslove EP-a te direktor Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus.

Konferenciju su zaključili ambasadorica misije Bosne i Hercegovine pri EU Lidija Topić i predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Elmar Brok, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*