Trumpu oduzet počasni doktorat

Škotski univerzitet Robert Gordon iz Aberdeena objavilo je da povlači počasni doktorat koji je dodijelilo Donaldu Trumpu, ocjenjujući njegove izjave nespojivima s vrijednostima sveučilišta.

“U okviru američke predsjedničke kampanje, Trump je dao određen broj izjava koje su u potpunosti nespojive s duhom i vrijednostima Univerziteta”, rekao je glasnogovornik te institucije.

“Posljedično, Univerzitet je odlučio oduzeti mu počasni doktorat”, dodao je.

Osuda sa svih strana

Trump, koji u Škotskoj ima dva golf terena i čija je majka bila Škotlanđanka bio je nositelj počasnog doktorata tog univerziteta od 2010.

Kandidat za republikansku nominaciju za američke predsjedničke izbore pozvao je na “potpunu i kompletnu” zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Američke Države nakon nedavnog napada u Kaliforniji u kojem je ubijeno 14 ljudi.

Ova Trumpova izjava doživjela je osude sa svih strana svijeta.

Bijela kuća ju je okarakterizirala  “neameričkom”, pojasnivši da je suprotna svim američkim vrijednostima, kao i interesima nacionalne sigurnosti.

“Poziv pretendenta za kandidaturu Republikanske stranke na predsjedničkim izborima Donalda Trumpa na zabranu ulaska muslimana u SAD protivan je američkim vrijednostima”, rekao je Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Između ostalog, Trump je dobio i zabranu ulaska u St. Petersburg na Floridi, a koju mu je izrekao njegov gradonačelnik Rick Kriseman.

On je na svom profilu na Twitteru napisao kako “zabranjuje ulazak Trumpu dok potpuno ne utvrdimo kakvu opasnost predstavljaju svi Trumpovi”.

(Al Jazeera Balkans)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*