Parlament BiH danas o kreditima u švicarskim francima

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebalo bi danas da u prvom čitanju razmatraju Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM. Na dnevnom redu su, između ostalog, izvještaji Ureda za reviziju o finansijskoj reviziji 73 bh. institucije i davanje saglasnosti za više sporazuma.

Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima je predložio delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Mario Karamatić (HSS), a njime se utvrđuje obaveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u CHF u KM.

Njime su obuhvaćeni svi krediti koje su komercijalne banke odobrile građanima Bosne i Hercegovine u švicarskim francima.

Karamatić je ranije ukazivao na to da je ovakav zakon što prije potreban Bosni i Hercegovini u kojoj živi 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, a većina ih ne može isplaćivati takve kredite.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u bh. institucijama te Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i policijskih službenika u operacijama podrške miru.

Delegati bi se trebali izjasniti i o Informaciji o problemu rješavanja trajnog smještaja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Istočnom Sarajevu te o Informaciji o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*