Dinamo se porazom oprostio od Lige prvaka

Fudbaleri Arsenala, Rome, Genta, Dinama Kijev i Chelsea kompletirali su listu putnika u osminu finala Lige prvaka nakon utakmica zadnjeg kola u srijedu.

Najnapetije je bilo u grupi E, gdje su Roma, BATE Borisov i Bayer Leverkusen igrali za mjesto iza Barcelone.

Fudbaleri zagrebačkog Dinama zaključili su nastup u Ligi prvaka porazom od Bayerna 0:2, završivši takmičenje na posljednjem mjestu grupe s tri boda.

Hrvatski prvak se odlično držao sat vremena, a tada je sjajni Poljak Robert Lewandowski u tri minute srušio ambicije hrabrog Dinama.

Lewandowski je u 61. minuti zatresao mrežu za 1:0, a u 64. minuti za 2:0, postigavši u dvije utakmice pet golova protiv Dinama. Bayern je mogao i uvjerljivije slaviti, no Thomas Muller je u 87. minuti promašio penal, pogodivši okvir gola.

Dinamo je otvorio takmičenje u grupi pobjedom protiv Arsenala (2:1), a potom nanizao pet poraza.

Vođe kluba može utješiti što je Dinamo ove sezone napredovao jer je osvojio više bodova nego ukupno u zadnja dva nastupa u “elitnom društvu”.

U sezonama 2011/12. i 2012/13. Dinamo je osvojio jedan od 36 mogućih bodova uz razliku pogodaka 4-36.

Dinamu je ovo bio peti nastup u Ligi prvaka, nikada nije prošao dalje, a četiri puta je bio posljednji. Najbliže prolazu hrvatski prvak je bio u svom premijernom nastupu u Ligi prvaka u sezoni 1998-99 kada su “modri” osvojili osam bodova i bili drugi.

Bayern je u Zagreb stigao bez povrijeđenih Arjena Robbena, Davida Alabe, Douglasa Coste, Marija Gotzea i Juana Bernata. Nije bilo ni suspendovanog Holgera Badstubera, a poštedu je dobio i golman Manuel Neuer.

Thomas Muller, Arturo Vidal i Jerome Boateng utakmicu su započeli na klupi.

Dominantna igra Bayerna

Očekivano Bayern je bio dominantan, no prvu priliku na utakmicu imali su “modri” u šestoj minuti. Ćorić je sjajno uposlio Roga, a ovaj produžio za Pivarića koji je dobro pucao, ali je Ulreich odbranio.

Nakon ubačaja iz kornera zaprijetiio je i Antolić, no Bayernov golman je bio spreman. Bavarci su prvi put zaprijetili u devetoj minuti, pucao je Ribery, ali je Eduardo obranio.

Minutu kasnije Lewandowski je bio u dobroj situaciji, ali nije se najbolje snašao. Najbolju priliku u prvom dijelu imao je Soudani u 26. minuti. Alžirski reprezentativac je izbio sam ispred golmana, ali nije uspio pogoditi.

Soudani je imao odličnu priliku i u sudijskoj nadoknadi prvog dijela. Ćorić je ubacio iz slobodnog udarca, golman Bayerna ”odletio” u prazno, ali je Soudani loše pucao glavom.

U nastavu susreta Pepe Guardiola je ubacio u igru Mullera i Boatenga i njemački prvak je zaigrao daleko odlučnije. Muller je već nakon tri minute mogao zabiti gol, nakon kornera je pucao, ali nije imao sreće.

U 55. minuti je zaprijetio i Dinamo. Fernandes je ušao u šesnaesterac i vrlo dobro pucao, ali je Ulreich odbranio. Svoju dominaciju Bayern je okrunio vodstvom u 62. minuti, a pogodak je postigao Lewandowski, uz asistenciju Mullera.

Tri minute kasnije sjajni Poljak je zabio i drugi pogodak na Rodeovu asistenciju. U 70. minuti Dinamo je mogao smanjiti zaostatak, no Pivarićev udarac je završio u okviru gola. Četiri minute prije kraja susreta Bavarci su imali sjajnu priliku za treći gol, ali Muller je promašio penal.

Giroudova tri gola za pobjedu Arsenala

U drugom susretu iz ove grupe, Arsenal je u Pireju deklasirao Olympiacos 3:0, a junak utakmice bio je trostruki strijelac Olivier Giroud (29, 49, 67-11m). “Topnicima” je trebala pobjeda od dva razlike jer su u prvom susretu u Londonu izgubili od Grka 2:3.

Bayern je osvojio prvo mjesto u grupi sa 15 bodova, Arsenal je drugi s devet bodova, koliko ima i Olympiacos na trećem mjestu, a Dinamo je posljednji s tri boda. Bayern i Arsenal su izborili osminu finala, dok Olympiacos seli u Ligu Evrope. Za Dinamo je evropska priča završila.

Roma na svom Olimpicu nije uspjela pobijediti BATE Borisov, utakmica je završila bez pogodaka, ali su Rimljani prošli jer Bayer u Leverkusenu nije uspio pobijediti okrnjenu Barcelonu (1:1).

Katalonci su u Njemačku došli bez Neymara i sa Luisom Suarezom na klupi, no ipak su poveli u 20. minuti kada je Leo Messi u pogodak pretvorio asistenciju Ivan Rakitića.

Bayer je izjednačio samo tri minute kasnije pogotkom Hernandeza, no Nijemci uprkos velikom broju prilika i udaraca nisu mogli do pobjede.

Barca je prva s 14 bodova, Roma i Bayer imaju po šest, no Talijani su bolji međusobno, a bjeloruski BATE je na pet bodova, te su čak imali priliku da pobjedom u Rimu prođu u osminu finala.

U grupi G Chelsea je lakom pobjedom protiv Porta (2:0) na Stamford Bridgeu izbacila Portugalce iz osmine finala, jer je u drugoj utakmici Dinamo u Kijevu slavio s 1:0 protiv izraelskog Maccabija.

Chelsea nije briljirao, pobijedili su autogolom Marcana i pogotkom Williana, ali su osvojili prvo mjesto u grupi pa Jose Mourinho može odahnuti.

U grupi H prošao je belgijski Gent koji je kod kuće pobjedio Zenit (2:1). Valencia je završila na trećem mjestu jer su kod kuće izgubili od Lyona (0:2).

Druge večeri šestog kola postignuto je 15 pogodaka.

Rezultati

Grupa E:

Bajer Leverkusen – Barcelona 1 : 1, Roma – Bate Borisov 0:0.

Grupa G:

Chelsea – Porto 2:0, Dinamo Kijev – Maccabi Tel Aviv 1:0.

Grupa H:

Gent – Zenit 2:1, Valencia – Lyon 0:2.

Grupa F:

Olympiacos – Arsenal 0:3. Dinamo Zagreb – Bayern Munchen 0:2.

(Al Jazeera Balkans)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*