Prekršen dogovor Vlade FBiH i penzionera: Penzije kasne, još uvijek traje isplata za novembar

Dogovor koji su postigli Vlada FBiH i predstavnici udruženja penzionera u FBiH definitivno je prekršen jer se penzije u FBiH ne isplaćuju sukladno dogovorenim rokovima.

Naime, prema sporazumu koji je u ime Vlade FBiH potpisao premijer Fadil Novalić sa predstavnicima penzionera (Savez Udruženja penzionera u FBiH i Savez županijskih udruga umirovljenika u FBiH), isplata penzija u FBiH za novembar trebala je biti okončana do petog u mjesecu.

No, kako je za Klix.ba potvrdio Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, isplata penzija u FBiH još uvijek traje te će biti okončana tek u narednim danima.

“Ne mogu precizirati kada će isplata biti završena jer ovisimo o dnevnom prilivu sredstava tako da će isplata biti završena najvjerovatnije do kraja sedmice”, kaže Kvesić.

On dodaje da prema postignutom sporazumu isplata treba početi petog u mjesecu, a zbog činjenice da je peti ovog mjeseca bio vikend isplata je počela tek jučer.

“Mi smo u deficitu i nemamo spreman novac da to sve isplatimo za jedan dan. Nama ovaj angažman s BH Poštama pomaže u popravljanju naše likvidnosti te nam omogućava bržu isplatu. Rast deficita je zaustavljen, ali deficit nije saniran i sve dok je tako mi nismo u mogućnosti isplatiti penzije u jednom danu”, kaže Kvesić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*