Pariz: Danas dan “D” za sporazum o klimatskim promjenama

Predstavnici 185 država danas će u Parizu pokušati da usvoje novi globalni sporazum za ograničavanje emisije stakleničkih plinova. Ne uspiju li u tome, prijeti takvo zatopljenje nakon kojeg će život u većem dijelu planete Zemlje postati nepodnošljiv.

Kako bi sporazum bio usvojen, konferencija o klimi u Parizu produžila je rad za još jedan dan. To nisu bile dobre vijesti, jer je sve ukazivalo da najveći zagađivači nisu spremni na ograničavanje svoje industrije ili na ulaganja u ekološki prihvatljivu industriju.

Bolje vijesti stigle su potkraj jučerašnjeg dana kada su iz delegacije Kine, zemlje koja je najveći svjetski zagađivač prirode, saopćili kako su “prilično uvjereni” da će historijski globalni sporazum biti postignut danas kako bi bile obuzdane klimatske promjene.

“Prilično smo uvjereni da će zajednički napori dovesti do sporazuma”, izjavio je zamjenik šefa kineske delegacije na pregovorima Liu Zhenmin.

Delegacije su nastavile s pregovorima u kasnim večernjim satima sinoć, a danas će biti poznato koliko su ti noćni razgovori bili produktivni.

Ne bude li postignut dogovor o klimi danas u Parizu, to će značiti da će temperatura na našoj planeti u narednih nekoliko decenija porasti za pet i više stepeni celzijusa, što bi bilo katastrofalno za veliki broj zemalja.

Suše bi postale nešto što je sasvim normalno u najvećem dijelu svijeta, a nakon sušnih perioda nailazile bi oluje koje bi uništavale sve pred sobom. U potrazi za boljim uvjetima života krenuli bi milioni ljudi. Takve migracije dovele bi do ratova, bolesti, opće propasti čovječanstva.

Porast nivoa mora bio bi takav da bi mnoga područja bila izbrisana sa lica zemlje. Neke države gotovo da ne bi ni postojale.

Zato čovječanstvo danas treba da drži palčeve zbog mudrih odluka koje bi trebalo da budu donesene u Parizu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*