ISIL se širi u Libiji, Britanci spremaju akciju

Velika Britanija bi uskoro mogla pokrenuti vojnu akciju u Libiji, uslijed zabrinutosti da bi pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant mogli upotrijebiti svoja nova uporišta u toj sjevernoafričkoj državi, odnosno duž njene obale Sredozemnog mora, za napade na Evropu, piše u subotu britanski Telegraph.

Taj list, pozivajući se na izvor iz britanske Vlade, navodi da zvaničnike Foreign Officea i Ministarstva odbrane “izuzetno brine” brzo napredovanje ISIL-a i drugih sličnih grupa u Libiji i da razmatraju plan za intervenciju u toj državi.

Izvor Telegrapha iz Vlade navodi kako su ministri nadomak usvajanja plana za slanje vojne podrške evropskim saveznicima u cilju da se porazi ISIL u Libiji.

Kampovi na granici

Francuski premijer Manuel Valls u petak je pozvao međunarodnu zajednicu da proširi napore u borbi protiv ISIL-a i na Libiju.

“Mi smo u ratu, imamo neprijatelja protiv kojeg se moramo boriti kako bi ga porazili u Siriji, Iraku, a uskoro i u Libiji”, naveo je šef francuske Vlade.

Iz Ujedinjenih naroda procjenjuju kako je u Libiji, u kojoj vlada haos od svrgavanja Muammara Gaddafija 2011. godine, prisutno 2.000 do 3.000 pripadnika ISIL-a, koji kontrolira dio obale Sredozemnog mora u blizini grada Sirta, na sjeveru Libije.

To novo uporište omogućava ovoj grupi da drže kampove za obuku na samoj granici s Evropom i daje joj slobodan pristup za napade na brodove zapadnjačkih zemalja na Mediteranu.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*