Novinarka Gordana Katana dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida

Novinarka Oslobođenja i humanistica iz Banje Luke Gordana Katana ovogodišnja je dobitnica Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki Izvor.

“Biti novinar znači iz dana u dan kritički propitivati stvarnost. Ne lagati. Postavljati pitanja, tražiti odgovore. U ime svih onih koji nemaju privilegiju javne riječi. U BiH pogotovo. Zbog ubijenih, prognanih, prevarenih, gladnih, zbog Srebrenice, Tomašice, Kazana… Put je to kojim se teže ide. Koji sam sama odabrala i nikada nisam požalila”, napisala je Gordana Katana nakon što ju je primitivno izvrijeđao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na pres-konferenciji u martu ove godine.

Hrabroj novinarki Gordani Katana u Banjoj Luci nikada nije bilo ugodno biti novinar, a pisala je za brojne domaće i strane medije. U 20 poslijeratnih godina najviše tekstova objavila je u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje. Uvijek odana profesiji i novinarskoj etici, često je bila izložena prijetnjama, uvredama, otkazima i pritiscima. Na sve to odgovara: ”Ja nisam stalak za mikrofon. Ni stenograf. I nikada neću to biti”. Do rata je radila kao pravnica, a za novinarstvo se opredijelila 1995. godine.

”Osnovni motiv naše odluke da ovogodišnju nagradu dodijelimo upravo Gordani Katana je njen dvadesetogodišnji rad u kojem je veliki dio bio posvećen razobličavanju nepravde i borbi protiv negiranja i zataškavanja ratnih zločina”, kažu u Udruženju Prijedorčanki Izvor.

Međunarodnu nagrada za borbu protiv poricanja genocida do sada su dobili: Ed Vulliamy, britanski novinar koji je svjetskoj javnosti objelodanio postojanje logora smrti u Bosni i Hercegovini (2012), nevladina organizacija iz Srbije Žene u crnom, čije članice su najzapaženije u regionu na polju zaštite ljudskih prava i suočavanja sa genocidnom prošlošću (2013), kao i Oliver Frljić, sjajni pozorišni reditelj koji se kao niko prije njega kroz svoje predstave obračunava sa fašizmom (2014).

Nagrada Gordani Katana je uručena u petak u Prijedoru u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Udruženje Prijedorčanki Izvor uspostavilo je međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida kako bi se skrenula pažnja na doprinos pojedinaca i organizacija u borbi protiv negiranja zločina, a posebno genocida.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*