Karl Bilt: Međunarodna zajednica godinama nije radila šta treba u BiH

Karl Bilt, švedski diplomata i bivši visoki predstavnik u BiH, povodom 20. godina od potpisivanja Dejtona, rekao je da je u tom momentu to bio jedini mogući sporazum.

“Mislim da ovo svakako nije herojska priča međunarodne zajednice koja godinama nije radila šta treba da bi na kraju postigli sporazum koji je bio jedini mogući”, rekao je Bilt u intervju za “Göteborgs-Posten”.

On se prisjetio i maratonskih pregovora u bazi “Wright Patterson” u Ohaju, kada je američka strana vjerovala da su upravo američki vazdušni napadi bili ti koji su prisilili sve zaraćene strane da sjednu za sto, međutim, kako kaže, to je bio mit.

“To bombardovanje je imalo ograničenu vojnu vrijednost. Mi, Evropljani u Dejtonu smo bili fokusirani na ustavnu konstrukciju koja bi odgovarala budnućnosti BiH”, rekao je Bilt.

Govoreći o današnjoj situaciji, Bilt je rekao da su politika i političari u BiH i dalje podijeljeni po etničkim linijama te da je centralna vlast slaba.

“Političari u BiH se trebaju natjerati da sjednu zajedno i preuzmu odgovornost za razvoj budućnosti, a ne da čekaju rješenja koja će formulisati međunarodni akteri”, rekao je Bilt.

Švedski diplomata smatra da je Dejtonski sporazum riješio milione imovinskih sporova, a da su mnogi izbjegli dobili mogućnost da se vrate svojim domovima.

“Bitno je shvatiti suštinu problema, kako se istorija ne bi ponovila”, rekao je Bilt.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*