Pad cijena goriva ne prati pad osnovnih životnih namirnica

Na nekim benzinskim pumpama, građani već sipaju jeftinije gorivo.

Trenutno, litar dizela košta 1,65 KM. U odnosu na prijašnej cijene, ako sipate 30 litara, nekih 50 KM uštedite 4 KM. No da li će pad cijena goriva pratiti pad cijena osnovnih životnih namirnica to se – ne zna.

Zna se da je do sada svako povećanje cijena naftnih derivata pratilo povećanje troškova života. Dok u slučaju smanjenja, trgovci, mudro šute.

“Uglavnom se šuti na pad cijena, neki trgovci, nekada znaju pojeftinici proizvode za par feninga. Naravno ne očukujemo pad u istoj proporciji ali bilo bi pošteno kada bi trgovci ovu dobrobit podijelili sa potrošačima”, kaže Gordana Bulić iz Udruženja za zaštitu potrošača BiH.

Da pad cijena goriva ne prati pad cijene osnovne korpe namirnica pokazuje i statistika.

Iako su cijene goriva u 2013. u odnosu na 2014. pale u prosjeku za 20 feninga, cijena pojedinih životnih namirnica je rasla.

Pa je tako kilogram hljeba poskupio na 2,45 KM. Cijena litra mlijeka ostala je 1,50 KM. Jedino je šećer jeftiniji. U ovoj godini, cjene su na manje više na istom nivou kao prije dvije godine iako je gorivo sada jeftinije za 60 feninga.

Da se ponašaju kako hoće, trgovcima omogućava sistem slobodnog formiranja cijena – tvrde u ministarstvu trgovine.

“Svi imaju svoja pravila kako formiraju cijene. Mi ne možemo na to utjecati, jedino ukoliko je drastična promjena. Jedino ako se vidi da imaju ogromne marže, onda imaju mjere vlade koje se mogu primjeniti”. riječi su Lejle Glibo, šefa odsjeka za cijene u ministarstvu trgovine FBiH.

Za tim mjerama vlada ne poseže često. Posljednji put je reagovala 2008. godine kada su cijene pšenice i brašna na tržištu bile enormno visoke, pa je vlada tražila ograničenje marži. Da trgovci ignorišu niže cijene goriva-slažu se i građani.

Ono što je sigurno jeste da će cijene cigareta rasti u novoj 2016. Kutija cigareta u prosjeku će biti od 20 do 60 feninga skuplja u odnosu na dosadašnju cijenu.

(N1/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*