Iz BiH se ilegalno iznese 20 miliona dolara godišnje, iz Srbije 4 milijarde

Od 149 nerazvijenih zemalja i zemalja u razvoju, BiH se nalazi na 136. mjestu po količini novca ilegalno iznesenog iz zemlje, pokazuje najnovija studija ugledne američke organizacije “Global Financial Integrity” sa sjedištem u Vašingtonu.

Naime, sudeći prema njihovim podacima, iz BiH je u periodu od 2004. do 2013. u prosjeku svake godine ilegalno izneseno samo 20 miliona dolara. Kompletna suma se odnosi na 2007. i 2008. s ukupno iznesenih 198 miliona dolara, od čega na 2008. otpada 131 milion dolara. Sudeći prema njihovim podacima, od 2008. do danas nije ilegalno iznesen nijedan dolar.

Autori izvještaja tvrde da su do ovih podataka došli na osnovu tzv. GER metodologije, odnosno međunarodno prihaćenog standarda koji mjeri nesrazmjer između zvaničnih državnih podataka o uvozu i izvozu i prikupljenim porezima.

Nismo mogli provjeriti da li su autori studije u podatke uključili samo statistiku s državnog nivoa ili su koristili i entitetske statistike, s obzirom na to da se većina finansijskih aktivnosti odvija na entitetskom nivou, poput “Birča” i bankarskih transakcija.

Bilo kako bilo, podaci naših susjeda su višestruko veći: iz Srbije se godišnje ilegalno iznese 4,08 milijardi dolara, što je svrstava na 35. mjesto, a iz Hrvatske 3,45 milijarde dolara, čime je na listi “Global Financial Integritija” svrstana na 40. mjesto.  Makedonci se nalaze na 88. mjestu, s godišnje iznesenih 516 miliona dolara, a Crna Gora ima godišnje iznesenih 257 miliona dolara i nalazi se na 105. mjestu.

I ovaj put na vrhu liste su Kina i Rusija: iz Kine godišnje nestane 139,22 milijarde dolara, a iz Rusije 104,97 milijardi dolara.

(N.N.)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*