Par iz Srebrenice 14 godina čekao dijete, dobili trojke

Bračni par Admir i Edina Hodžić ljetos su postali roditelji tri djevojčice Asje, Ajre i Ajle.

Admir i Edina su rodom iz Srebrenice, kao djeca nekoliko stotina metara živjeli jedno od drugog, a nakon rata u izbjeglištvu u Vozući se zavoljeli i stupili u brak. Od stupanja u brak punih 14 godina  odlazili od ljekara do ljekara, mnogobrojne analize, četiri vantjelesne bezuspješne oplodnje, a sve sa nadom da će postati roditelji.  Ovaj mladi, uporni i strpljivi bračni par nadu nikada nije gubio i na neizmjerno zadovoljstvo peta vantjelesna oplodnja je uspjela, objavila je RTV Srebrenica.

Majka Edina Hodžić kaže da nikad nisu gubili nadu da će postati roditelji, ali da je bilo teških perioda, suza i razočarenja.

„Prvu vantjelesnu oplodnju sam radila 2006. Tada nismo imali mogućnost zalediti nijednu jajnu stanicu jer ni klinike nisu bile savremene da to rade. Nakon neuspješne prve oplodnje, odlučila sam se za drugu, koja je za mene bila jako bolna i stresna. Nisam dobijala nikakva sredstva protiv bolova. Nakon i drugog neuspjelog pokušaja, morali smo sačekati jedan određen period jer nismo imali novac koji nam je bio neophodan“, priča Edina koja dodaje da su za “jednu vantjelesnu oplodnju morali izdvojiti od 6 000 do 10 000 KM.”

„Kada sam skupila ponovo novac, treću oplodnju sam uradila u drugoj klinici na kojoj su bili bolji uslovi, ali opet bezuspješno. I četvrta je bila neuspješna kao i prethodne tri. Peta oplodnja je uspjela u trećoj klinici. Nakon 14 dana čekanja da saznam da li je oplodnja uspjela, došla sam na kliniku i morala sam pričekati još sat vremena. Učinilo mi se kao da „čekam 100 godina“. Doktor nam je prišao i pružio ruku da nam čestita- ja nisam mogla da vjerujem. Tražio mi je lijekove koje pijem, ali od uzbuđenja nisam u svojoj torbi mogla pronaći iste.“

Saznanje da će postati majka za Edinu je bilo nestvarno, dok je Admir bio optimističan i dobro je predvidio koliko će djece dobiti.

„Sve mi je bilo nestvarno do trenutka kada sam otišla na prvi ultrazvuk. Kada mi je doktor rekao da otkucavaju tri srca, totalno sam bila izgubljena i zbunjena. Kada sam uradila nalaz koji je bio veoma visok, muž mi je rekao da će biti trojke. Kada nam je doktor saopštio da otkucavaju tri srca, on je samo rekao „jesam li ti rekao“?“, priča Edina koja je sada sretna majka tri djevojčice.

Suprug Admir je odsutan zbog poslovnih obaveza, ali Edini pomaže njena majka bez koje bi teško uspijevala.  Edina je provela godine boreći se da postane majka i kaže da mladim bračnim parovima može poručiti da nikada ne odustaju.

„Zaista je naporno sa tri bebe, ali hvala Bogu dobro je. Moja majka mi pomaže. Suprug, svakako, kada je kući. On radi u Oružanim snagama BiH, samo je vikendom s nama. Osjećaj je neopisiv. Sve što sam prošla boreći se za potomstvo, jako je stresno. Moja poruka svim parovima koji nemaju djecu je da nikad ne odustaju.  Znam da nas je većina finansijski ograničena“, kaže Edina koja dodaje da su se ona i suprug “morali kreditno zadužiti da bi dočekali ovu radost”.

„Neopisiv je osjećaj držati svoje dijete u rukama, moja sreća je da imam odmah tri djevojčice. Zaboravi se na sve probleme, bol i stres kada shvatite da ste postali roditelji. Asja i Ajra su dobile imena od mame, a babo je dao ime Ajla“, govori Edina koja kaže da djevojčice dobro napreduju.

Od 2006. godine Edina i Admir su nastanjeni u općini Ilijaš, naselje Sovrle. Admir i Edina su pravi borci i kroz život idu hrabro, tako su se uporedo borili da riješe stambeno pitanje i da postanu roditelji. Njihova kuća je još uvijek u izgradnji, i kako Edina kaže da su sada “pelene i hrana za kćerke prioritet što iziskuje dosta materijalnih sredstava”. Međutim, njihov  skromni dom je ispunjen ljubavlju, Asja, Ajra i Ajla su ukras porodice Hodžić.

Screenshot_33

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*