Kina ogorčena zbog prodaje američkog oružja Tajvanu

Kina je pozvala na razgovor visokog američkog izaslanika u Pekingu, nakon što su Sjedinjene Američke Države izrazile namjeru prodati oružje Tajvanu.

Američke vlasti za 1,8 milijardi dolara žele prodati oružje, među kojim dvije fregate, ali i tvrde kako takvom odlukom ne dovode u pitanje 40-godišnju američku politiku “jedne Kine”.

No takva je odluka izazvala bijes službenog Pekinga, te su odmah na razgovor pozvale američkog otpravnika poslova u znak protesta.

“Kina se snažno protivi prodaji američkog oružja Tajvanu”, potvrđeno je iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova, uz najavu kako će biti uvedene sankcije protiv svih kompanija uključenih u prodaju.

U tom smislu, kina je pozvala SAD da ne prodaje oružje Tajvanu i otkaže sve kontakte s tom državom kako bi “izbjeglo nanošenje daljnje štete kinesko-američkim odnosima i bilateralnoj suradnji”.

Američki odgovor

Taj važan ugovor za različito oružje je postignut u kontekstu zbližavanja između komunističke Kine i Tajvana odvojenih od 1949. godine, ali i zabrinutosti Washingtona koji optužuje Peking da militarizira dio Kineskog mora.

“Sukladno uobičajenoj američkoj proceduri, administracija je u srijedu obavijestila Kongres o prodaji obrambenog oružja Tajvanu za 1,83 milijardi dolara”, rekao je novinarima u State Departmentu glasnogovornik političko-vojnog ureda Ministarstva vanjskih poslova David McKeeby.

To službeno traženje demokratske vlade, ukoliko dobije zeleno svjetlo republikanskog Kongresa u roku od 30 dana, odnosit će se između ostalog na dvije fregate tipa Perry, protutenkovske rakete, amfibijska vozila i razne elektroničke sustave navođenja i rakete zemlja-zrak Stinger, precizirao je američki dužnosnik.

State Department i Pentagon su zajamčili da je politiku prodaje oružja Tajvanu vodilo šest američkih administracija od kada su se SAD zbližile s Kinom početkom ‘70-ih nakon čega su 1979. uspostavile diplomatske odnose.

Sigurnost Tajvana

Američka diplomacija je potvrdila da nema promjena u pogledu politike o jednoj Kini.

Kina je ovog tjedna izrazila svoje oštro protivljenje i upozorila Tajvan na opasnost za odnose između njihovih dviju zemalja.

No u izjavi za Al Jazeeru, iz Pentagona su potvrdili kako “SAD prodaje oružje Tajvanu sukladno zakonu i na temelju procjene o obrambenim potrebama Tajvana”.

“Vjerujemo da je naša dosljedna politika pridonijela sigurnosti Tajvana, ali i održavanju mira i stabilnosti diljem Tajvanskog (Formoškog) tjesnaca. Podržavamo daljnji razvoj odnosa s obje strane tog tjesnaca u tempu i opsegu koji je prihvatljiv objema stranama na njegovim obalama”, poručeno je iz Pentagona.

(Al Jazeera Balkans)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*