Potraga za ženama koje skupljaju novac za ISIL

Policija u pakistanskom lučkom gradu Karachiju je pokrenula akciju protiv mreže žena iz bogatih porodica koje navodno prikupljaju novac za grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), te koje dogovaraju brakove za pristalice te grupe.

Zvaničnici snaga sigurnosti su u ponedjeljak saopćili da je potraga pokrenuta nakon što je policija uhapsila osobu osumnjičenu za finansiranje oružanog napada na autobus u maju, kada je ubijeno 44 pakistanskih šiita.

Meta napada su bili pripadnici šiitske manjine Ismaili, a bio je prvi napad u Pakistanu za čiju odgovornost je preuzeo ISIL.

Raja Umar Khattab, zapovjednik antiterorističke jedinice provincije Sindh, kazao je da je osumnjičenik priznao da je njegova supruga uspostavila vjersku organizaciju nazvanu Akademija Al Zikra, kako bi se finansirale aktivnosti ISIL-a, prenosi AFP.

Aktivnosti žena

“Grupa od 20 žena, sve iz dobrostojećih porodica, dijelile su videosnimke ISIL-a, a također su pozivale na podršku terorističkoj organizaciji. Osim toga, organizirale su i brakove među pristalicama grupe”, rekao je on.

Među tim ženama se nalaze supruga i punica Saada Aziza, glavnoosumnjičenog za ubistva u maju.

Aziza, koji je diplomirao na jednom od najprestižnijih ekonomskih fakulteta u zemlji, policija optužuje da je odgovoran za masakr u Maju i za ubistvo mirovnog aktiviste Sabeena Mahmuda u aprilu. Aziz je uhapšen u maju.

Pakistan duže od decenije ratuje sa različitim talibanskim frakcijama na sjeveru zemlje, ali napad za koji su odgovornost preuzele pristalice ISIL-a je skorašnji fenomen.

U obližnjem Afganistanu je uspostavljena podružnica ISIL-a, koju čine dezerteri iz redova talibana, i koja se bori kako protiv tamošnje vlade tako i protiv afganistanskih talibana.

Glavno područje djelovanja ISIL-a su Sirija i Irak, gdje grupa kontrolira velika područja, te u Libiji, gdje su njihovi borci uspostavili uporište u gradu Sirtu.

Grupa je također aktivna u Jemenu, a nigerijska oružana grupa Boko Haram se zaklela na vjernost samoprozvanom “halifi” Abu Bakr al-Baghdadiju.

(Al Jazeera Balkans)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*