Kinez preživio tri dana pod ruševinama

U gradu Shenzhenu na jugu Kine, u kojem je u nedjelju došlo do pokretanja klizišta u industrijskoj zoni, još traju spasilačke operacije.

Devetnaestogodišnji mladić pronađen je živ nakon što je pod ruševinama proveo skoro tri dana.

Tian Zeming je u Shenzhen došao zbog posla. Glas i puls bili su mu slabi kad su spasioci konačno uspjeli doći do njega, probudivši nadu da ima još preživjelih.

“Pravo je čudo što je neko pronađen živ. Bili smo presretni kad smo čuli vijest”, kaže Zhang Huating, stanovnik tog grada.

Tian se nalazio u uredu jedne fabrike kad je u nedjelju ujutro pokrenuto klizište. Pored njega je pronađeno tijelo muškarca.

Ljekari se nadaju da će se oporaviti, ali ističu da je teško povrijeđen.

“Gospodin Tian je veoma slab i dehidrirao je. Zadobio je brojne povrede, uključujući više lomova. Također, desna noga mu je gotovo zdrobljena.”

Lokalna vlast znala za probleme

Na mjestu nesreće spasilački napori su intenzivirani. Timovi koriste senzore kako bi otkrili bilo kakve znake života. Ali za sada pronalaze samo tijela poginulih.

Zbog operacije je cijelo područje blokirano.

“Ne možemo izlaziti napolje. Nema ni struje. Ne možemo prevoziti robu i niko nam ne može garantirati sigurnost, a mnogo je radnika koji moraju jesti”, kaže Wang Yiwen, stanovnik Shenzhena.

Ogromna količina blata i građevinskog otpada progutala je više od 30 zgrada u industrijskoj zoni. Nakon obilnih kiša došlo je do pokretanja otpada koji se gomilao godinama.

Član uprave kompanije zadužene za upravljanje otpadom je uhapšen.

Državni mediji navode kako je lokalna vlada mjesecima znala za probleme i upozoravala na katastrofu.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*