Čestit Božić svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti!

Katolici širom svijeta proslavljaju Božić, najradosniji blagdan.

Kao kršćanski blagdan, Božić se u svakom narodu obilježava na poseban način čineći i dio njegove etnografske baštine. U nekim krajevima gdje žive Hrvati već na Svetu Katarinu (25. novembra) počinje božićna priprava i traje tačno mjesec dana. Advent ili došašće vrijeme je pripreme za dolazak i rođenje Isusa Krista, a sastoji se od četiri sedmice neposredno prije Božića koji simbolizuju četiri tisućljeća, koliko je po Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.

U novije vrijeme sve prisutniji znak adventa, koji upućuje na Božić i poziva na porodičnu molitvu, jest adventski vijenac, koji se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja, što označuje vječnost. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj historiji: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Katolička crkva u ponoć između Badnjeg dana 24. decembra i Božića 25. decembra služi svetu misu koja se zove Ponoćka.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim crkvama.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca koja su Isusu donijela darove – zlato, tamjan i smirnu. Osim Ponoćke, služi se i misa Zornica kojom se slavi dolazak Krista te pučka misa.

Običaj je da se Božić proslavlja u krugu dragih osoba, porodicu i prijatelje i uz bogatu trpezu.

Ovaj blagdan posebnu radost donosi najmlađima koji ispod božićnog drvca nalaze poklone.

Ekipa RTV7 Tuzla svima koji proslavljaju ovaj blagdan želi čestit Božić, uz iskrene želje da ga provedu u blagostanju, ljubavi, miru, veselju i dobrom zdravlju sa svojim najmilijima.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*