Turci će moći raditi u 53 kompanije u Rusiji

Ruska vlada usvojila je pravilo po kojem će 53 kompanije moći zapošljavati turske radnike 2016. godine, javljaju turski mediji.

Prema informacijama dostupnim na internetskoj stranici Vlade Rusije, te kompanije, koje posluju u u oblastima građevinarstva, autoindustrije i vodoinstalacija, nisu predmet sankcija koje je Rusija nametnula Turskoj, prenosi Daily Sabah.

Ruski dnevni list Kommersant ranije je izvijestio da će Moskva možda ublažiti sankcije za neke turske građevinske kompanije koje vode poslove u Rusiji.

Veliko tržište

Rusija je najveće strano tržište za turske građevinske kompanije, a turski izvođači dobili su tendere u vrijednosti  od 3,9 milijardi dolara 2014. te izveli poslove u vrijednosti 2,3 milijardi dolara u prvih devet mjeseci ove godine u Rusiji.

Rusija je zabranila zapošljavanje turskih državljana kompanijama koje djeluju u Rusiji od prvog januara 2016., nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio sankcije.

Veze između Moskve i Ankare pogoršale su se nakon što je Turska oborila ruski aviona 24. novembra.

Turska tvrdi da su Rusi povrijedili njen zračni prostor, dok zvanična Moskva navodi da je letjelica bila u sirijskom zračnom prostoru.

Moskva je nametnula ekonomske sankcije Turskoj i Putin je, jasno se referirajući na turske snage, naredio svojim vojnim snagama da “odmah pogode svaki cilj” koji zaprijeti ruskim snagama ili infrastrukturi u Siriji.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*