Od 1. januara novi znak, logo i bajrak Islamske zajednice u BiH

Novi znak, logo i bajrak Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini promovirani su danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu i od 1. januara 2016. godine bit će u oficijelnoj upotrebi.

Autor ovog idejnog rješenja je Vahidin Nino Pršeš.

Znak je koncipiran na savremen način, a ponuđeni likovni tretman sadrži tradicionalnu notu te je kao takav primjeren instituciji kojoj je namijenjen.

Znak IZ  čini polumjesec, otvoren na desnu stranu i petokraka zvijezda u sredini polumjeseca.

Bajrak Islamske zajednice je zelene boje sa bijelim polumjesecom i bijelom petokrakom zvijezdom u sredini otvorenog dijela polumjeseca, okrenutog suprotno od koplja. Dužina bajraka je dva puta veća od njegove širine.

Zvijezda zlatne boje formirana je od pet istovjetnih harfova simbolizirajući pet stubova islama. Pršeš je pojasnio, da je harf “elif”  prvo slovo imena Allaha dž.š. Mjesec je formiran interakcijom dva kruga, ukazujući na savršenstvo stvaranja. Zlatna boja je simbol trajnosti. Polumjesec simbolizira obnovljivi izvor. Prostor u kojem se nalazi zvijezda ukazuje na geografski prostor djelovanja Islamske zajednice BiH.

U zaključku spoj ovih  grafičkih detalja simbolizira dosljednost u izvoru koju Islamska zajednica ispoljava i čvrstom osloncu na pet stubova koji su uspostavljeni voljom Allaha dž.š.

Knjigu grafičkih standarda Islamske zajednice danas je prezentirao Tarik Jasenković i odmah je uvakufio.

Reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović je kazao da će i ovaj logo, znak biti,  prepoznatljiv u vanjskom svijetu i dijaspori, te da će „IZBiH ubuduće biti prepoznata i u znakovlju“.

Istakao je da je i prethodni znak bio dobro prihvaćen, te da je i Islamska zajednica BiH poštovala taj znak, ali i dio zajednice u dijaspori.

Kavazović je u znak zahvalnosti Pršešu i Jasenkoviću uručio zahvalnicu na ideji i doprinosu IZBiH.

Promociji su prisustvovali članovi Sabora IZ u BiH, imami, profesori Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, brojni gosti.

Rijaset IZ u BiH je početkom ove godine raspisao anonimni javni konkurs za grafičko oblikovanje znaka i logotipa Islamske zajednice, a otvaranje prijedloga vršilo se pred članovima komisije.

Svrha konkursa bila je dobivanje kvalitetnog, komunikativnog i stručno projektiranog znaka i logotipa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s ciljem kreiranja kompletnog vizuelnog identiteta.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*