Metaloprerađivačka industrija u Konjicu doživljava veliki uspon

Metaloprerađivačka industrija u Konjicu posljednjih godina doživljava veliki uspon. Brojne evropske firme otvaraju svoje proizvodne pogone u konjičkoj industrijskoj zoni. Posao se širi i najavljuju nova radna mjesta. Njih čak pet stotina u naredne tri godine.

U metaloprerađivačkom sektoru u Konjicu trenutno radi oko 2.000 mještana. Novih pet stotina ljudi u narednim godinama moglo bi naći posao u jednom od brojnih preduzeća koja se bave obradom metala u Konjicu. Privrednici najavljuju širenje kapaciteta, nove investicije i radna mjesta.

Svojevrstan privredni bum u Konjicu dijelom su podstakle strane firme koje su otvarale proizvodne pogone u ovom hercegovačkom gradiću s jakom industrijskom tradicijom.

“Oko jedan posto plasira se na tržište Bosne i Hercegovine, sve ostalo plasira se na tržište Zapada”, navodi konjički privrednik Muzeir Tinjak.

Dio uspješne priče je sama industrijska zona u kojoj je velik broj firmi koje se bave srodnim djelatnostima što omogućava povoljni privredni ambijent.

Svoju podršku daje i općina Konjic brojnim programima za prekvalifikaciju radne snage u saradnji sa stranim partnerima te nastojanjima da se olakša poslovanje privrednim subjektima. “Općinske olakšice daju se privrednom sektoru kroz smanjenje troškova poslovanja novoosnovanih firmi na području Konjica”, navodi Adisa Kevrić, stručna saradnica za statistiku u Općini Konjic.

Privrednici očekuju da će povećani kapaciteti ove visoko industrijalizovane općine dovesti do privlačenja investicija, izgradnje novih objekata i daljnjeg širenja posla u budućnosti.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*