Izložba sitnih životinja u Tešnju opravdala očekivanja

U organizaciji Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja, u Tešnju je otvorena 16. međugradska i 10. međunarodna izložba sitnih životinja. Odgajivači iz Švicarske, Srbije i naše zemlje predstavili su više od 1.500 golubova, ptica, peradi, kunića i akvarijskih ribica.

I ove godine izložba sitnih životinja u Tešnju je opravdala očekivanja. Izlagači su 22 udruženja iz Švicarske, Srbije i naše zemlje. “Ove godine imamo 950 golubova, 350 peradi, stotinu ptica, pedeset kunića, osam akvarijuma za ribice, tako da možemo reći da je ovo jedna od najraznovrsnijih i najljepših izložbi koje smo napravili u Tešnju”, kaže Edin Jabandžić, predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH.

Ovakve izložbe su veoma značajne i s aspekta zaštite autohotnih bh. vrsta. Zahvaljujući ovim aktivnostima BiH je zaštitila sedam autohtonih vrsta golubova. Same izložbe, ipak, nisu dovoljne, upozoravaju stručnjaci. “Svjedoci smo da u ovom trenutku gubimo neke vrste koje su obilježje BiH kao državu, poput goveda buše, bh. brdskog konja, a izgleda i da smo na putu da izgubimo jednu od najpoznatijih rasa pasa u Evropi – tornjaka”, ističe Velija Katica, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Država u ovoj oblasti ne vodi dovoljno računa, smatra Faik Hadžimujić, koji sa sitnim životinjama druguje punih 40 godina. “Treba povesti računa o ovim udruženjima, koja imaju želju i koja pokazuju uspjehe, pa će se mladi skloniti s ulice i zaljubiti u ovo”, dodaje.

Izložba traje do sutra, kada će najuspješnijim izlagačima biti uručene medalje i priznanja.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*