“35 umjetničkih godina”, svečani koncert pijaniste Zorana Jančića u Tuzli

“35 umjetničkih godina” naziv je svečanog koncerta povodom 35 godina umjetničkoga djelovanja pijaniste Zorana Jančića, koji će se održati u 29.12.2016. (utorak), u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla u 19,00 sati. Organizator koncerta je Srednja muzička škola Tuzla.

Zoran Jančić rođen je 1956. godine u Sarajevu. Srednju muzičku školu završava u klasi prof. Ranke Cecić. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je u klasi prof. Pavice Gvozdić diplomirao i magistrirao. Usavršavao se na pijanističkim kursevima koje su vodili Leonid Brumberg, Evgenij Timakin, Arbo Valdma, Rudolf Kehrer i Pierre Barbisset.

Jedini je pijanist iz BiH koji je izveo tri posljednje sonate L. van Beethovena (op.109, 110 i 111), Veliku Špansku svitu I. Albeniza, Granadosov ciklus Goyescas, Chopinove 4 Balade, 21 Nokturno, 24 Etide op.10 i op.25, 3 Ronda,14 Valcera te brojne recitale posvećene J.S. Bachu, L.van Beethovenu, R. Schumannu, F. Lisztu, F. Chopinu, J. Brahmsu, F.Mendelssohn, S. Prokofjevu i J. Humlu.

Kritičar francuskoga lista Le Monde o njemu je napisao: “Pijanist koji pokazuje duboko osjećanje za svu muziku koju interpretira, njegov bogati i topli ton klavira doseže srce svakog slušaoca…”.

Za tuzlansku publiku će premijerno izvesti djela Karoly-ja Krombholza.

(RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*