Dan RS u atmosferi političkih prepucavanja

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sutra će otputovati u Srbiju kako bi na poziv srbijanskog premijera Aleksandra Vučića sudjelovao u razgovoru sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Ovaj sastanak dolazi nakon što je Vučić potvrdio kako će prisustvovati obilježavanju dana RS, što je uz ostale bošnjačke političare osudio i Denis Zvizdić. U međuvremenu u RS danas četiri sata prijema kojim počinje obilježavanje krsne slave i Dana RS.

Prijemi za sportiste, studente, borce, privrednike, prijemi za političke predstavnike – u organizaciji Vlade RS danas ih je održano nekoliko u povodu Dana i krsne slave RS. Na prijemu za medije je bio prvi čovjek RS Milorad Dodik.

U međuvremenu na adrese bošnjačkih i hrvatskih političara u BiH stigla je pozivnica da prisustvuju obilježavanju 9. januara – uz ostale i na na adresu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, ali i potpredsjednika RS Ramiza Salkića.

Svoj dolazak 9. januara, podsjetimo, prošle sedmice potvrdio je Aleksandar Vučić, srbijanski premijer koji u Banjaluku dolazi zajedno sa delegacijom Vlade Srbije. Na njegov dolazak ošto je reagovao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazavši kako se radi o priznanju politike iza koje stoje ratovi i zločini, dok je Vučićev kolega u BiH poručio kako se ne radi o dugoročno mudrom potezu. Sam Vučić je odbio komentar uz ocjenu kako želi dobre susjedske odnose.

Nakon što je iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara jutros demantovano pisanje medija kako je zbog svega navednog odgođen sastanak u Beogradu sa turskim i srbijanskim premijerima jer službenog poziva nije ni bilo u poslijepodnevnim satima iz Vijeća mnistara stigla je najava kako Zvizdić ipak odlazi u Beograd, no uskoro je uslijedila i korekcija, zbog guste magle, Zvizdić će otputovati za Sandžak gdje će razgovarati sa dvojicom premijera.

Inače, u NSRS u petak je stigla odluka Ustavnog suda o neustavnosti devetog januara. NSRS ima šest mjeseci roka da promijeni zakon o praznicima, odnosno da zatraži preispitivanje odluke što će i zatražiti unatoč kako su kazali nemogućnosti promjene jer krsne slave nema u državnim praznicima.

Iz službe Narodne skupštine danas su izrazili sumnju u autentičnost odluke, s obzirom na to da Ustavni sud BiH i izdvojena mišljenja o neslaganju dvojice sudija iz Republike Srpske, nije dostavio na jeziku srpskog naroda, odnosno na ćirilici.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*