U 2015. ubijeno najmanje 67 novinara

Najmanje 67 novinara ubijeno je ove godine širom svijeta “dok su izvještavali ili zbog svog rada”, što je jedan više u odnosu na 2014. godinu, navodi se u izvještaju “Reportera bez granica”. Sirija je i dalje najopasnija zemlja za novinare već treću godinu zaredom.

“Islamska država” odgovorna je za 40 posto pogibija novinara u Siriji 2015. godine, navodi se u izvještaju i dodaje da su ostale zemlje opasne za novinare Irak, Brazil, Bangladeš, Južni Sudan i Jemen.

U svakoj od ovih zemalja poginulo je po pet novinara. Francuska je nakon napada na magazin “Charlie Hebdo” u januaru treća najopasnija zemlja u svijetu za novinare, prenosi TASS.

U izvještaju se navodi da su još 43 novinara ubijena 2015. godine pod nejasnim okolnostima “usljed nedostatka temeljne i nepristrasne istrage, nedostatka dobre volje na strani vlada ili teškoća u istrazi u nestabilnim regionima u kojima vlada bezakonje”.

“Ovim se povećava ukupan broj novinara na 787 koji su ubijeni u vezi sa svojim radom od 2005. godine”, navodi se u izvještaju. Autori izvještaja kažu da je u suštini svega planirano nasilje protiv novinara, a indikativan je nedostatak inicijativa da se predstavnici medija uspješno zaštite.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*