Irački premijer : 2016 godina će biti godina pobjede nad Islamskom državom

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je kako je nadolazeća godina, godina poraza tzv. Islamske države. Ova izjava došla je nakon što su oružane snage njegove zemlje uspjele osloboditi grad Ramadi od višemjesečne okupacije militanata.

Mnogi svjetski vojni analitičari protumačili su oslobađanje Ramadija kao veliku pobjedu Iraka, a istovremeno veliki poraz IDIL-a.

Naime, ovaj grad na sjeveru zemlje važio je kao glavna poveznica militanata sa bazama u Siriji. Također, Bagdad je najavio ofanzivu na Mosul, drugi najveći grad u Iraku koji su ekstremisti zauzeli prije skoro 18 mjeseci.

“Uskoro krećemo u oslobađanje Mosula, što će biti smrtonosan udarac za ove teroriste. Na taj način izgubit će svoj najvažniji izvor novca i oružja u Iraku. Osvetit ćemo se za ono što su učinili našim vojnicima”, rekao je premijer Abadi, prenosi Reuters.

Borci IDIL-a su u ljeto 2014. godine u munjevitoj ofanzivi zauzeli velike iračke gradove poput Mosula, Ramadija i Tikrita, rodnog mjesta Saddama Husseina. Pri tome su počinili brojne zločine nad stanovništvom i iračkim vojnicima, a najgori masakr dogodio se u vojnoj bazi Speicher, kada je za jedan dan ubijeno više od 1.700 iračkih vojnika.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*