Davutoglu razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem

U okviru zvanične dvodnevne posjete Srbiji premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu danas se sastao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Sastanak koji je trajao oko sat vremena, bio je zatvoren za javnost.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu doputovao je juče u Beograd, te se sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Takođe, dvojica premijera su imali i zajednički sastanak sa ministrima koji su činili dvije delegacije.

Nakon sastanaka, potpisana su i tri sporazuma o saradnji i to o donaciji Turske u vidu vakcina Ministarstvu zdravlja Srbije, saradnji TIKA-e i Univerziteta u Beogradu te o rekonstrukciji tvrđave Ram nedaleko od Požarevca.

Sa Davutogluom, u Srbiju su doputovali i privrednici iz Turske, koji su učestvovali u poslovnom forumu Srbija –Turska. Na kraju Foruma, potpisan je Sporazum o saradnji između privrednih komora dviju zemalja, a potpisivanju su prisustvovali i premijeri Vučić i Davutoglu.

Premijer Ahmet Davutoglu je tokom jučerašnjeg dana posjetio i Narodnu skupštine Srbije gdje je imao sastanak sa predsjednicom Skupštine Majom Gojković, a zvanično je otvorio i turski kulturni centar Yunus Emre u Beogradu.

U ekskluzivnom intervjuu za javni servis Srbije, RTS, Davutoglu je rekao da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine, koji je jedan od faktora za ublažavanje napetosti u regionu, kao i faktor koji otvara vrata Srbiji na putu ka EU.

Navodeći da Srbi žive u pet, šest različitih zemalja, Davutoglu je rekao da im je iz tog razloga Srbija jedan od glavnih strateških partnera za regionalni mir i stabilnost i dodao:”Srbija može da predvodi procese. Saradnja između Srbije i Turske je na simboličan i diplomatski način prava poruka svima na Balkanu da će budućnost Balkana biti mirnija i prosperitetnija”.

Kako je ranije bilo planirano, Davutoglu je sa Vučićem trebalo da danas posjeti Novi Pazar, gdje bi se sastali sa predsjednikom opštine i predstavnicima opštinskog vijeća, a na tom sastanku trebalo je da im se pridruži i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Zbog loših vremenskih uslova, putovanje Vučića i Davutoglua u Novi Pazar je otkazano.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu u prvim poslijepodnevnim satima, otputovao je danas u Ankaru.

(Vijesti.ba / AA /RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*