Hitlerov “Mein Kampf” u prodaji prvi put nakon 70 godina

Prvi put nakon 70 godina “Mein Kampf” (Moja borba), nacistički manifest Adolfa Hitlera, od 8. januara 2016. biće pušten u prodaju u Njemačkoj, prenosi Anadolija.

Ponovno štampanje i izdavanje antisemitske knjige zabranjeno je nakon Drugog svjetskog rata od regionalne bavarske vlade u čijem vlasništvu su autorska prava. Sa 1. januarom 2016. autorsko pravo je isteklo i Institut za savremenu istoriju u Minhenu odlučio je da objavi novo izdanje Mein Kampfa.

Nova anotirana verzija, sa hiljadama nota akademika, ima za cilj da pokaže da je Mein Kampf loše napisan, a ne moćan i zavodljiv. Mnoge jevrejske grupe su pozdravile ovu publikaciju istakavši da je važno da postoji kritičko izdanje kako bi pomoglo da objasni holokaust. Na novom izdanju radilo se od 2009. godine, a biće objavljeno u dva toma i koštaće 59 eura.

Prvo izdanje Mein Kampfa odštampano je 1925, osam godina prije nego što je Hitler došao na vlast. Do 1945. u Njemačkoj je objavljeno oko 12,4 miliona kopija, a pojedini primjerci se i danas mogu pronaći u akademskim bibliotekama.

Nakon što je nacistička Njemačka poražena, savezničke snage su autorska prava uručile Bavarskoj. Knjiga je kombinacija autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*