Klubovi koji tragaju za starom slavom

Pojedini fudbalski klubovi koji su kvalitetom i uspjesima u prošlosti obilježili “najvažniju sporednu stvar na svijetu”, posljednjih godina sve su manje zapaženiji na svjetskoj fudbalskoj sceni, piše Anadolu Agency (AA).

Klubovi poput AC Milana, Santosa, Millonariosa, Glasgow Rangersa, Torina i drugih, svoje ime su zlatnim slovima ispisali u historiji fudbala, no nakon toga su doživjeli pad i nisu se uspjeli ponovo vratiti među fudbalske velikane.

– Milan, zbog teške ekonomske situacije, prodao klupski autobus

Italijanski predstavnik AC Milan, zbog teške ekonomske situacije, već dugo vremena je izvan forme koju je posjedovao u periodu od prije šest do sedam godina.

“Crveno-crni”, klub sa stoljetnom tradicijom, osnovan je još davne 1899. godine, a u svojoj stoljetnoj tradiciji sedam puta je osvojio Ligu šampinoa, dva puta UEFA-in Kup pobjednika kupova, pet puta Super kup te 18 puta italijansku ligu.

Milan je 2006. godine potresao skandal u namještanju utakmica, zbog čega je pao u tešku ekonomsku krizu, a nakon toga se nije uspio vratiti u formu. U okviru mjera štednje, ovaj klub je prošle godine prodao čak i klupski autobus, a prvu polovinu ove sezone okončao je na šestom mjestu.

– Brazilski Santos u posljednjih 50 godina samo dva puta osvojio nacionalnu ligu

Brazilski klub Santons 60-ih godina obilježio je svjetski fudbal, a iz podmlatka ovog kluba izašli su legendarni Pele, Pepe, Toninho Guerreiro, Coutinho i mnogi drugi. Santos je u periodu između 1959. i 1974. godine osvojio ukupno 25 kupova, a tada je prihvaćen kao jedan od najkvalitetnijih klubova u historiji fudbala. Tada je klub među navijačima dobio ime “Os Santasticos”. Osvajanjem Kupa Libertadores i Interkontinentalnog kupa 1962. i 1963., Santos je postao zastrašujući klub za evropske fudbalske gigante. Santos je u posljednjih 50 godina u samo dva navrata osvojio brazilsku ligu, i to 2002. i 2004. godine.

– Politička nestabilnost potresla kolumbijski Millonarios

Kolumbija je 1940-ih godina počela ekonomski jačati, čime je snažniji postajao i fudbal u ovoj zemlji. Kolumbijski klub Millonarios, iz glavnog grada Bogate, u svoje redove doveo je tadašnje fudbalske zvijezde kao što su Alfredo di Stefano, Adolfo Pedernera, Julio Cozzi, Antonio Baez, Hugo Reyes i Nestor Rossi.

FIFA je kasnije počela s uvođenjem različitih sankcija kolumbijskom klubu uz tvrdnje da senzacionalnim transferima vrši nelojalnu konkurenciju. Ipak, to nije uzdrmalo kolumbijski, a on je nastavio s uspješnim rezultatima.

Politička nestabilnost u Kolumbiji koja je počela 1954. godina poljuljala je Millonarios, što je kulminiralo odlaskom brojnih zvijezda u evropske klubove, što je Millonarios “srozalo” na lokalni nivo.

– Avionska nesreća prekretnica za Torino

Italijanski Torino je 1940-ih godina bio među kvalitetnijim klubovima evropskog fudbala. “Bikovi” su, na čelu s kapitenom Valentinom Mazzolom, u tom periodu pet puta uzastopno osvajali Serie A. Ono što je bila prekretnica u historiji ovog kluba, nakon koje se nikada nije oporavio, jeste avionska nesreća iz 1949. godine, kada je avion s kompletnim stručnim štabom zbog nevremena pao u blizini Torina. U avionskoj nesreći stradala je ukupno 31 osoba, među kojima 18 fudbalera, te drugi članovi stručnog štaba i novinari. Torino se danas nalazi na 11. poziciji italijanske lige.

– Glasgow 54 puta osvojio Škotsku ligu, prije tri godine bio pred gašenjem

Škotski Glasgow Rangers, koji je osnovan čak 1872. godine, drži svjetski rekord sa 54 osvojena šampionata Škotske. Pored toga, Glasgow je 33 puta osvojio i Škotski kup. Glasgow je 2012. godine upao u duboku ekonomsku krizu, a zbog nemogućnosti izmirenja dugova, 14. juna 2012. godine klub je bio pred gašenjem. Tada je pao u četvrtu Škotsku ligu i dobio jednu godinu zabrane transfera.

Engleski Nottingham Forest, Leeds United, Preston North End, mađarski Honved, njemački Dinamo Dresden, Borussia Mönchengladbach su također klubovi koji su najprije pokazali zavidan uspjeh, nakon čega su, u većini slučajeva zbog ekonomskih poteškoća, nestali s fudbalske scene.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*