Hormonalne promjene utiču na organizam: Znakovi koji pouzdano najavljuju menopauzu

Kada nastupi menopauza, obično na izmaku pete decenije života, dešavaju se hormonalne promjene, koje intenzivno utiču na cijeli organizam. Ženama ovaj period može biti veoma neprijatan, pa bi, upozoravaju stručnjaci, trebale obratiti pažnju na simptome kako bi se navrijeme pripremile za taj period života.

Pouzdani signal da se nešto u tijelu mijenja jeste izostanak redovne menstruacije, iznenadni talasi vrućine ili valunzi i sve veća nervoza. Osim ovih najčešćih, na menopauzu ukazuju i sljedeći znakovi.

  1. Lupanje srca. Neposredno prije ili čim počne menopauza, mogu se osjetiti neke neprijatnosti, kao što su lupanje srca, kao da ćete svakog trenutka ostati bez daha.To često prati malaksalost.
  2. Bol u prsima. Probadanje počinje u leđima i širi se prema prsima. Uzrok može biti neki zdravstveni problem sa srcem. Ali, mnogo češće probadanje je posljedica povećanog nivoa holesterola, što se dešava u ovom periodu upravo zbog variranja hormona.
  3. Izbjegavate društvo. Pogoršanje zdravstvenog stanja, ponavljanje bolesti i komplikacije, tjeraju ženu u izolaciju. Zbog čestih promjena raspoloženja nemate želju da se sretnete s ljudima. To, ipak, nije model ponašanja koji se preporučuje, jer može dovesti do depresije.
  4. Nesanica. Nagle promjene raspoloženja i sve veća nervoza utječu i na pojavu problema sa spavanjem. Žene se, zbog toga, često bude noću oblivene znojem, a čak i u tim trenucima osjećaju nagle nalete vrućine i lupanje srca. Kako biste se oslobodili ovog problema, pokušajte se prije spavanja relaksirati nekom vježbom ili dobrom knjigom.
  5. Promjena kvaliteta kože. Nekim ženama koža postaje čak ekstremno suha, što možete riješiti promjenom kreme i odgovarajućom hidratacijom. To je idealno vrijeme da počnete koristiti prirodna ulja koja će koži vratiti vlažnost i elastičnost.
  6. Kosa gubi sjaj. Kvalitet kose se mijenja također pod utjecajem hormona. Gubi se sjaj, a vlasi postaju lomljive. Jedino što u ovom periodu možete uraditi jeste da uzimate vitamine koji će djelovati kao botox  i pomoći da kosa ponovo bude sjajna i lijepa.
  7. Opuštanje mišića. Čak i ako u teretani budete provodili svaki vikend,  mišići više nikada neće biti kao što su bili prije menopauze. Na kritičnim mjestima počinjete skupljati suvišne kilograme. Ali, ne očajavajte, pomno odabranim i redovnim aktivnostima ove posljedice možete ublažiti.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*