SAD: Zakonom zabranjene mikrogranule za piling kože

Plastične mikrogranule koje sadrže preparati za piling kojim se njeguje koža, od danas su službeno zabranjene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluku o zabrani distribucije i prodaje mikrogranula za piling potpisao je američki predsjednik Barack Obama. Zakon ima za cilj zaštiti američke plovne puteve budući da sićušne mikrogranule manje od pet milimetara sve više zagađuju vode.

Mikročestice napravljene od plastike redovni su sadržaj preparata za piling koji, grubljim čišćenjem kože, otklanja mrtve stanice da bi koža dobila sjaj i mekoću. Pored preparata za piling, plastične mikročestice nalaze se i u pastama za zube što korisnicima pruža osjećaj temeljitijeg čišćenja zuba.

Ipak, takve mikrogranule nisu razgradive i predstavljaju opasnost za okolinu.

U septembru prošle godine, studija objavljena u američkom naučnom časopisu “Environmental Science & Technology” pokazala je kako se širom zemlje u vodenim staništima nalazi osam triliona pomenutih plastičnih mikrogranula. Ova količina dovoljna je da prekrije 300 teniskih terena.

Pored SAD-a, mikrogranule doprinose sve većem zagađenju okeana i jezera u cijelom svijetu.

Nerazgradive čestice plastike predstavljaju opasnost i za živi svijet u vodama. Morske životinje, naime, gutaju plastične čestice i prenose te hemikalije na ljude koji ih kasnije jedu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*