Stroge kontrole ulaska izbjeglica u Švedsku, svi moraju imati privatni dokument

Švedska od danas traži da sve izbjeglice koje vozom ili autobusom prelaze preko Oeresundskog mosta, glavnog ulaza izbjeglica u tu zemlju, moraju pokazati lične karte.

Od ponoći se provode detaljne kontrole u danskoj željezničkoj stanici Kastrup, na kopenhaškom aerodromu, odakle polaze vozovi koji preko Oeresundskog mosta idu u Švedsku.

Za kontrolu su zaduženi prijevoznici, kojima prijete visoke kazne ne budu li poštovali ovu odluku.Postavljeno je tridesetak kontrolnih tačaka.

Svi putnici koji vozom ili autobusom putuju u Švedsku moraju pokazati neki privatni dokument (pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu).

Ova se mjera odnosi i na trajekte koji plove Oeresundskim prolazom.

“Mislim da će ove kontrole identiteta biti efikasne. Veći broj izbjeglica morat će zatražiti azil u drugim zemljama”, rekao je ministar za useljenike Morgan Johansson najavljujući kontrole 17. decembra.

UNHCR je saopćio da će izbjeglicama sve teže biti doći u Evropu ako druge države budu slijedile primjer Švedske i uvedu detaljnije kontrole.

Glasnogovornik UNHCR-a za Sjevernu Evropu Mattias Axelsson je kazao da države moraju razumjeti da su izbjeglice pod ogromnim pritiskom i da nemaju uvijek mogućnost sa sobom ponijeti lične karte.

Švedska je još 12. novembra uvela kontrolu na granici, posebno na Oeresundskom mostu i na trajektima iz danskih i njemačkih luka na Baltičkom moru, ali se one nisu striktno provodile.

Nove mjere su kritizirane sa više strana, jer će kontrolama put iz Danske u Švedsku trajati najmanje pola sata duže. Švedska, koja ima više od 20 posto stanovnika stranog porijekla, do sada je širom otvarala vrata izbjeglicama.

Ta skandinavska monarhija sa 9,8 miliona stanovnika primila je lani više od 160.000 izbjeglica, a ove godine planira ih primiti 170.000.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*