Nastavnici i osoblje trebaju odmah na ljekarski pregled

Članovi Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH izrazili su zaprepaštenje viješću o smrti dječaka Mahira Rakovca koji je htio samo da ide u školu i bude primjeran učenik.

Naglašavaju da već duže apeluju na institucije da zaštite djecu od svih oblika nasilja.

– Institucije i funkcioneri se oglušuju i ostaju hladnokrvni na probleme djece i na naše vapaje, jer oni izgleda poštuju i slušaju samo onog koga se boje – navodi se u saopćenju Udruženja.

Podsjećaju da je Bosna i Hercegovina potpisnica konvencije UN o zaštiti djece te da treba biti tužena međunarodnom Sudu u Srazburu zato što nije zaštitila dječaka Mahira i ostalu djecu koja su bila žrtve nasilja, a to im je bila obaveza.

– Pedagozi u školama loše rade svoj posao, kod pedagoga školska djeca idu samo po kazni. Tražimo da se u škole pored funkcije pedagoga uključi i funkcija dječjeg psihologa – poručili su.

Također traže da svi nastavnici u školama i drugo osoblje koje rade sa djecom odmah idu na vanredni ljekarski pregled, jer se ovaj prijedlog pokazuje kao nužnost, saopćeno je iz Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*