Palac “Bjelašnicu” kupio za 200.000 KM, uništio je, pa prodao Općini Hadžići za 5,3 miliona KM!

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor preduzeća Herpal d.o.o. Sarajevo Ljiljanko Palac u zgradi Općine potpisali su ugovor o kupoprodaji 96 dunuma zemljišta bivšeg preduzeća drvne industrije Bjelašnica Hadžići vrijedan 5,3 miliona KM, vijest je koja je čisto izvještajno objavljena u medijima, ali građani Hadžića su uznemireni i javno iznose sumnje da u cijeloj priči ima kriminala, piše novinska agencija Patria.

Prva sumnja na posao izražena je jer je Palac 2006. godine kupio najbolju drvnu industriju u državi za 200.000 maraka, a sada prodaje uništeno za 5,3 miliona KM. Važno je napomenuti da su u vrijeme prodaje DI Bjelašnica radili neki pogoni, a radnici zarađivali plaće. No, ubrzo je sve uništeno, ali zvanično istraga o sumnjivoj privatizaciji nije provedena.

Prezentovano je da će se općina Hadžići kreditno zadužiti od 3,5 miliona KM, a da će ostalu sumu  od 1,5 miliona KM platiti Kanton Sarajevo. I SDP je javno upozorio da bi bilo logično da se nakon ovakvih tvrdnji načelnika Općine i premijera Vlade KS Elmedina Konakovića potpiše ugovor, tim prije jer su pitanju velika sredstva.

Ali, slavodobitno Ejubović najavljuje da je ovo hrabar potez, jer će tu biti industrijska zona, a koja bi trebala privući investitore.

– Zanima me da li u SDA možda već znaju koji su to investitori i šta će se tu graditi, a napominjem da će i Općina platiti i čišćenje zemljišta, a naravno sve to ide na teret građana – kaže naš sagovornik.

Pokušali su u Općini sakriti i problem koji se javio zbog parkinga, a čiji se vlasnik javio naknadno, jer mu nikad u privatizaciji nije isplaćen njegov dio, ali je onda upućen javni zahtjev da se ispita privatizacija i kupovina zemljišta u DI „Bjelašnica” Hadžići, zašto su prevareni vijećnici i građani?

– Zašto je Općina Hadžići prije tri godine sudske troškove i sporove suda za parking DI Bjelašnica platila iz Budžeta Općine, ako je to bila privatna firma. Javno tražimo da 400.000 KM za sudske sporove i troškove suda, za nezakonito oduzimanje zemljišta građanima Donjih Hadžića, koji se plaća iz Budžeta općine, sredstvima građana, plate rukovodni službenici i funkcioneri Općine Hadžići iz svog džepa, jer nisu ispoštovali ni preporuku nekih vijećnika, koji su već tada najavljivali da će Općina izgubiti spor, ako ne budu radili po zakonskoj proceduri – zatražili su iz SDP-a.

Zna se da za uništena preduzeća do sada  niko nije odgovarao, da su planski opljačkana  i uništeni veliki giganti, da politika stoji iza toga, upozoravaju iz SDP-a, da su od uništenih preduzeća mnogi dobro napunili svoje džepove. Zna se i to da je nakon rata, u kriminalnoj privatizaciji, uništeno više privrednih giganata nego tokom same agresije.

Da ima monogo toga mutnog, ali i laži nakon same privatizacije svjedoči i video u kojem se navodi šta su bili nekada planovi, a šta je na kraju ispalo.

Nagrada i za uništenih 800 radnih mjesta

Iz SDP-a su upozorili i da za ledinu i smetljište iz Budžeta Općine  građani će platiti  više od pet miliona. Čovjek milionima nagrađen što je uništio preduzeće u kojem je radilo 800 radnika, gdje više nema mašina, hala, postrojenja…I za to vijećnici Općine Hadžići debelo milionskim sredstvima građana nagrađuju rušitelje. Sve se, kažu, unaprijed znalo, ko će to i kada kupiti, kad  treba šta srušiti, ama baš sve, čak i ogradu, najjepše poslovne zgrade.

(Patria)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*