Bizaran slučaj: Tijelo Amerikanke proizvodi alkohol

U pitanju je zaista rijedak i bizaran slučaj, jer, kako se ispostavilo, ova žena nikako nije kriva. Stvar je u tome što ona pati od izuzetno neobičnog “auto-pivnica” sindroma.

U američkoj državi Njujork ovih dana se okončao nezapamćen sudski proces. Trdesetpetogodišnja učiteljica, koju su saobraćajci priveli u stanicu zbog toga što je imala 3,3 promila alkohola u krvi, oslobođena je svih optužbi za vožnju u alkoholisanom stanju.

Riječ je o metaboličkom poremećaju, kada tijelo umjesto da normalno svari hranu, dozvoli da ona u stomaku fermentiše i pretvori se u čist etanol. Jednostavno, digestivni sistem ove žene prepun je kvasca.

U koje god doba dana da je testirate na alkohol, rezultati će pokazati između jednog i četiri promila, odnosno da je “pijana ko majka”. Uprkos tome, ona će donekle sasvim normalno funkcionisati, dok bi većina drugih pala u nesvijest zbog trovanja alkoholom.

Nažalost, drugi testovi pokazuju da ljudi koji pate od ovog sindroma imaju problema s održavanjem ravnoteže i uopšte koordinacijom pokreta, a samim tim i da možda baš nisu podobni da upravljaju motornim vozilima, ali ne postoji klauzula u zakonu kojom im bi se zabranilo da dobiju dozvolu.

– Prema zakonu, oni su potpuno pijani, ali se normalno kreću i funkcionišu tako čitavog dana. Napiju se, a da nisu okusili ni kap pića. Nisam siguran da li bi ih trebalo puštati u saobraćaj. Ipak, u pitanju je relativno neistraženo oboljenje, o kojem još uvijek nemamo dovoljno podataka – rekao je doktor Anuk Kamodija, ekspert za ovu bolest.

Što se tiče ovog konkretnog slučaja, ispostavilo se da je učiteljicina “tojota korola” malkice zanosila tokom vožnje, ali sud je presudio da je to bilo zato što joj se izduvala desna prednja guma, a ne zbog njenog sindroma.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*