Predstavnici vojnih penzionera i Vlade FBiH postigli dogovor

Predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera Nihad Šehović izjavio je danas nakon sastanka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom Salkom Bukvarevićem da su predstavnici vlasti njihove zahtjeve ocijenili osnovanim i najavili korekcije važećeg Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju.

Pojasnio je da je dogovoreno da te korekcije trebaju biti izvršene prije donošenja okvirnog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, te da će Vlada na jednoj od narednih sjednica oformiti interresornu grupu koja će, zajedno s predstavnicima udruženja, izraditi prijedlog izmjena zakona.

Šehović je rekao da bi naredne sedmice trebao biti održan sastanak s predstavnicima Svjetske banke i MMF-a na kojem bi im obrazložili na koji način mogu biti osigurana potrebna sredstva.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević rekao je da su razumjeli da su ovi vojni osiguranici neopravdano svrstani sa svim ostalim kategorijama i da treba iznaći rješenje za njih kojim neće značajnije biti probijen budžet.

Precizirao je da ukupno 4.700 vojnih osiguranika treba vratiti u sistem penzionog fonda, a interresorna grupa će izračunati i potrebna sredstva prije nego što zakon bude upućen u daljnju proceduru, koji, nakon što bude usvojen, neće biti primjenjivan retroaktivno.

Predsjednik Udruženja penzionisanih vojnika Šemsudin Pojata istakao je da će značajan broj njihovih članova imati nižu penziju nego što imaju sada ako im bude vraćen prethodni status.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.