BiH: Bio nepokretan, ponovo naučio hodati pa osvojio vrh Evrope!

Iskusnog bh. alpinistu Armina Gazića samo je jedna greška umalo koštala života. Ipak kaže da je to tako u sportu i da “porazi” nekad dobro dođu, da se čovjek “presabere”. Pad s pedeset metara (ekvivalent 15. sprata) teško da bi ko preživio, ali Armin jeste.

I ne samo to. Potpuno se oporavio i vratio osvajanju vrhova. Prije nepune dvije godine, u februaru 2014., osvajao je vrh Veliki osobac na Prenju kada je teško stradao.

Ovaj Zeničanin je još sa 12 godina u Klubu ekstremnih sportova “Scorpio” napravio svoje prve alpinističke korake. Letio je Armin i paraglajderom, radio sve što su njegovi vršnjaci vidjeli samo na fotografijama i u filmovima. Iz dana u dan adrenalin je rastao, a time i želja za osvajanjem do tada neosvojivog.

Bez planova

– Nesreća na Prenju me je naučila da ništa dugoročno ne planiram. I da više cijenim život i sve što on nosi, da više razmišljam o sljedećim potezima – kaže Armin.

Trebalo je manje od dva i po sata od pada da bude u medicinskoj ustanovi zahvaljujući Gorskoj službi spašavanja, Oružanim snagama BiH, kolegama alpinistima. Dvije godine kasnije, kaže da su upravo pripremljenost i obuka koju prolaze ljudi poput njega i njemu samom spasili život. I ne samo njemu.

Nije prošla ni godina od nesreće, a Armin je već početkom 2015. ponovno bio na planinama. Iako godinu ranije potpuno nepokretan, u “koritu” i invalidskim kolicima, snagom volje, psihofizičkom pripremljenošću i odlučnošću Armin je obnovio tijelo, ali i duh. Samo godinu i po nakon nesreće, prošlog ljeta osvojio je najviši vrh Evrope Elbrus na Kavkazu.

– Nakon nesreće sam u dvadesetim godinama iznova učio hodati. Uz pomoć porodice, djevojke i ljekara dokazao sam da je i to moguće –  kaže nam Armin.

Historijski uspjeh

Osvajao je čuvene vrhove Armin i prije nesreće. Godinu prije nesreće, 2013., bio je jedan od najmlađih osvajača sjeverne stijene Materhorna. Za taj uspjeh, priznat u evropskim i svjetskim okvirima, nije nikad ni “spomenut” kada su se dijelile nagrade, priznanja, govorilo o sportskim uspjesima. Armin i kolega Haris Kalajdžisalihović postigli su tada, za BiH, historijski uspjeh, osvojivši najtežu stijenu najzahtjevnijeg vrha na Alpama, čime su postali prvi alpinisti iz BiH koji su osvojili taj vrh.

– Odnos države, konkretno u mom slučaju Zenice i ZDK, istovjetan je onome s čim se sportski alpinizam suočava u ostatku države.  Sumnjam da znaju odakle sam – kroz smijeh kaže Armin. U šali kaže da je lakše osvojiti vrh nego postići nešto u okruženju, gdje se “mjere” samo politički utjecaj i veze. Bio je tri puta državni prvak u sportskom penjanju, nominovan za sportistu godine Zeničko-dobojskog kantona, ali priznanje nije dobio, jer je presudila politika.

– Često pomislim kako je puno jednostavnije na stijeni, viseći na konopcu, tu nema politike, tu si prepušten prirodi i svom umijeću, ne pomažu štele – kaže.

Završava master

Admir trenutno završava master na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, a angažiran je na poslovima stručnog saradnika za sigurnost u jednoj specijaliziranoj agenciji. Za sebe kaže da voli i živi za svaki trenutak proveden u prirodi, na čistom zraku, te da to preporučuje svakome. Trenutno sa svojim prijateljem vodi klub ekstremnih sportova “Triton” te poziva sve mlade ljude da se prepuste jedinstvenom uzbuđenju osvajanja planinskih vrhova i pridruže im se u novim pohodima na visine.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*