Iran optužio S. Arabiju za napad na ambasadu u Jemenu

Avijacija Saudijske Arabije “namjerno” je bombardirala Iransku ambasadu u Jemenu, ranivši više pojedinaca među osobljem u Sani, optužio je danas glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Hossein Jaber Ansari, koga citira državna televizija.

“Ta namjerna akcija Saudijske Arabije krši sve međunarodne konvencije o zaštiti diplomatskih misija te je saudijska vlada odgovorna za nanesenu štetu i stanje ranjenih članova osoblja. Islamska Republika ima pravo štititi svoje interese u ovom slučaju”, izjavio je Ansari.

Prema iranskim medijima, napad je počinjen raketama koje su sinoć oštetile zgradu Iranske ambasade u Sani.

Stanovnici jemenske prijestonice kažu kako su jutros zabilježeni deseci zračnih udara koalicije koja se bori protiv pripadnika pokreta Husi.

Diplomatski spor

Zvanični Rijad, koji je u diplomatskom sporu s Iranom zbog prošlosedmičnog pogubljenja uglednog šiitskog imama Nimra al-Nimra i još 46 osoba, optužio je Teheran za podršku pokretu Husi.

Koalicija je objavila kako istražuje iranske optužbe za napad na ambasadu sinoć, te poručila kako su jučerašnji zračni udari izvršeni na položaje raketnih lansera koje koriste Husi za napade na Saudijsku Arabiju te da Husi u napadima koriste napuštene ambasade u Sani.

Vlada Irana zabranila je danas uvoz svih proizvoda napravljenih u Saudijskoj Arabiji, objavila je iranska studentska novinska agencija ISNA.

Odluka je donesena na sastanku kabineta, kojim je predsjedavao predsjednik Hassan Rouhani, dodaje ISNA.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*