Ovo su namirnice s najjačim antibakterijskim svojstvima

Ovo su namirnice sa najjačim antibakterijskim sredstvom

Bijeli luk

Ne samo da ubija bakterije nego je efikasan i kod virusnih i gljivičnih infekcija zahvaljujući fitohemikalijama, prvenstveno sastojku alicinu koji ima svojstva slična penicilinu. Bijeli luk je najbolje primjenjivati “na usta” jer tako može djelovati na sve unutrašnje sisteme. Ako ga koristite u ljekovite svrhe, važno je paziti na njegovo porijeklo i način uzgoja. Za terapijsko djelovanje potrebno je pojesti 1-2 čena bijelog luka dnevno. Osim što djeluje kao antibiotik, ima i svojstva prebiotika, tj. pomaže rastu zdrave crijevne flore i “dobrih” bakterija.

Med manuke

Med biljke manuke, koja raste na Novom Zelandu, pokazao je izuzetna antibakterijska i antimikrobna svojstva. Suzbija bakterije koje uzrokuju kožne infekcije, a pomaže i u zarastanju rana. Neka istraživanja pokazuju da je efikasan protiv želudačne infekcije bakterijom Helicobacter pilori, čak i onda kad je kura antibioticima nedjelotvorna. Efikasno djeluje i protiv upornih bakterijskih infekcija grla i disajnih puteva. Svoje djelovanje ova vrsta meda ima zahvaljujući dvama sastojcima. Jedan je vodonik peroksid koji ima poznato antiseptično delovanje te aktivnom sastojku metil-glioksalu koji ima snažno antibakterijsko svojstvo. Preporučuje se da se kombinuje sa cejlonskom biberom koji takođe ima antibakterijsko djelovanje i jača imuni sistem.

Đumbir

Zahvaljujući bioaktivnim komponentama gingerol, shogaolima i zigeronima, đumbir ima protivupalno, antioksidacijsko i antibakterijsko djelovanje. U Japanu se đumbir uvijek poslužuje uz suši kako bi se, među ostalim, sprečilo trovanje hranom, tj. sirovom ribom. Istraživanja su pokazala da aktivne materije iz đumbira ubijaju patogene bakterije kao što su salmonela, Listeria i Campilobacter. Najjače delovanje imaju sirovi i ukiseljeni đumbir. No, osobe koje uzimaju sintetičke lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne jer i sam đumbir ima to svojstvo.

Kurkuma

Indijski začin žute boje ljudskom organizmu pruža višestruku zaštitu. Osim što se bori protiv infekcija, povoljno djeluje i protiv ozbiljnih bolesti poput karcinoma. Aktivna supstanca kurkumin pokazala se dobrim saveznikom u borbi protiv multiple skleroze koja u osnovi ima upalu, ali i Alchajmerove bolesti. Istraživanja su pokazala da žuti prah odlično djeluje protiv bakterije Helicobacter pilori koja je uzročnik čira na želucu, a pomaže i u oporavku oštećene želudačne sluzokože. U terapeutske svrhe kurkumu je najbolje uzimati u obliku ekstrakta, ali je i svakodnevno dodavati hrani tokom kuvanja, u preventivne svrhe, pišu Nezavisne.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*